Clătite cu brânză dulce şi stafide (fără zahăr)

Ieri am făcut clătite, prima dată după o reţetă luată din cartea de bucate. Până acum am încercat mai multe variante, însă toate „din auzite”, adică am folosit reţete luate de la mama, mătuşa, sora, vecina, colega etc. M-am tot gândit apoi dacă să postez reţeta sau nu, pentru că nu sunt sigură că se încadrează în tema blogului. Nu ştiu dacă există vreo reţetă de clătite despre care să spunem că este românească şi cu siguranţă nu este vorba despre o „reţetă uitată” pentru că nu cred să existe cineva care a uitat de ele, însă m-am gândit apoi că este un fel de mâncare atât de îndragit, că sunt atâţia oameni care caută mereu reţete de clătite, că au mâncat clătite şi părinţii şi bunicii noştri, încât nu există niciun motiv pentru care să nu am şi eu postate aici câteva variante. Astăzi…varianta cu brânză dulce, mai sănătoasă, adică brânza a fost îndulcită cu miere de albine în loc de zahăr.

Mi-au plăcut clătitele făcute după această reţetă pentru că sunt foarte pufoase, chiar şi a doua zi. Secretul se pare că stă în aluatul cu mai multe ouă. Nu ştiu să vă spun câte clătite mi-au ieşit folosind cantităţile de mai jos, însă destul de multe, cred că undeva peste 20.

Advertisement

Pentru aluat am folosit:

 • 6 ouă;
 • 375 g făină;
 • 750 ml lapte;
 • 75 g unt;
 • puţină scorţişoară pentru presărat, opţional;
 • un praf de sare.

 1. Se bat ouăle, se amestecă cu făina şi cu untul, până se încorporează bine, apoi se adaugă sare şi laptele pus treptat, amestecând mereu. Aluatul meu la sfârşit arăta aşa:

2. De aici cred că cei mai mulţi dintre voi deja ştiţi cum se procedează. Se unge cu puţin ulei o tigaie cu coadă şi se pune pe foc. Când s-a înfierbântat, se toarnă cu o ceşcuţă sau un polonic, o cantitate mică din aluat şi se învârte tigaia ca să se acopere cu aluat tot fundul.

3. Se rumeneşte clătita pe o parte, se întoarce şi se rumeneşte şi pe cealaltă parte, apoi se răstoarnă pe o farfurie lată.

Advertisement

Dacă ştiţi că tigaia nu lipeşte, puteţi continua să faceţi clătitele fără ulei. Eu aşa am procedat. Dacă lipeşte, după fiecare clătită se unge tigaia cu puţin ulei.

Acum ne mutăm la umplutură:

 • 130 g smântână;
 • 350 g brânză de vaci;
 • 80 g stafide;
 • 50 g miere de albine.

4. Se amestecă toate ingredientele.

5. Se umplu clătitele cu crema de brânză şi se strâng în patru. Deasupra eu am presărat puţină scorţişoară.

Bonus, am făcut şi câteva clătite cu gem de caise. Doar vă arăt poze, aici nu am ce reţetă să vă mai dau, decât pe cea de gem, dar aceasta cu altă ocazie…în curând, că se apropie sezonul şi la capitolul gemuri suntem chiar specialişi 🙂

 

Mai rămâne numai să vă urez „Poftă bună!”

 

Sursa: Didi Balmez, „Reţete culinare”, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1985, p. 139.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *