Sfaturi practice – ep. 4: prepararea legumelor prin fierbere

Continuam seria sfaturilor practice. Mai avem încă de discutat multe despre nelipsitele legume. Astăzi vorbim despre cum le fierbem astfel încât să păstrăm cât mai mult din valoarea lor nutritivă.

  1. Legumele se pun la fiert imediat ce au fost curățate și spălate. Nu se țin în apă pentru a nu pierde din conținutul în vitamine și săruri minerale.
  2. Se fierb în vase bine acoperite cu capac sau în vase de fiert sub presiune. Cea mai indicată metodă de fierbere pentru majoriatea legumelor este fierberea la aburi, pentru a conserva cât mai mult din conținutul în vitamine și săruri minerale.
  3. Dacă nu aveți vas special pentru prepararea legumelor la aburi, puteți folosi una dintre aceste două metode: așezați legumele într-o strecurătoarea emailată (pentru paste făinoase) pe care o sprijiniți de buza vasului în care clocotește apa, acoperind vasul cu un capac sau înveliți legumele într-un tifon ale cărui capete se leagă în cruce, iar nodul se suspendă pe coada unui băț sau a unei linguri de lemn, sprijinită de buza vasului în care fierbe apa. Nici strecurătoarea și nici tifonul nu trebuie să atingă apa. Pentru a produce mai mult abur, se poade adăuga în apă sare de bucătărie în proporție de 2 lingurițe la 1 litru de apă.
  4. Rădăcinoasele se pun la fiert întregi sau, în cazul supelor, ciorbelor, mâncărurilor cu legume, tăiate bucăți mai mari.
  5. Dacă legumele se fierb în apă, se va pune numai atâta apă cât este necesar pentru prepararea mâncării, având totuși în vedere ca apa să fie suficientă pentru a acoperi legumele și a le feri de contactul cu aerul. Imediat după fierbere, legumele se scurg de zeamă, în afară de conopidă și de țelină, care se țin în apă până la folosire.
  6. Dacă rămâne lichid după fierberea legumelor, acesta se va folosi la prepararea unei ciorbe, a unui sos etc. și nu trebuie aruncat deoarece conține parte din substanțele nutritive prezente în legume.
  7. Pentru ca unele legume fierte să-și păstreze culoarea (dovleceii, spanacul, fasolea verde, mazărea), se vor fierbe în apă multă cu sare, la foc iute, în vas descoperit, fără ca apa să se oprească din clocot. După fierbere se scurg și se stropesc cu apă rece până se răcesc.

Cam atât pentru astăzi. Sper să vă folosească informațiile.

Advertisement

Sursa: Nicolae Mihai, Adriana Mihai, „Bucătărie și sănătate”, Ed. Tehnică, București, 1989

Sursa foto: www.publika.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *