Tocăniţă de viţel cu capac din aluat pufos

Au trecut mai multe zile în care nu am postat nicio reţetă, aşa că revenirea cere ceva special. Atunci când am lansat acest blog, vă spuneam în secţiunea „Despre” că nu voi posta niciodată reţete neverificate, pe care nu le-am încercat personal, ci doar mâncăruri pe care le-am pregătit eu, cu poze pe care le-am făcut în timpul preparării. De aceea în zilele în care nu am putut găti nu am avut nici reţete de postat. Eu zic că acest lucru este bun, deşi pe viitor mă voi strădui să am şi nişte „rezerve” pentru zilele în care plecăm de acasă sau avem alte treburi. M-am bucurat să văd că deşi în ultima săptămână nu am avut activitate pe blog, au fost totuşi destule persoane care l-au vizitat şi care au citit reţete mai vechi. Acest lucru îmi confirmă faptul că sunt pe un drum bun.

Revenind la reţeta de astăzi, eu cred că este chiar ceva special pentru că transformă o simplă tocăniţă (de viţel, dar care poate fi de orice altceva, pui, porc, ciuperci, legume etc.) în ceva spectaculos, care va încânta cu siguranţă toţi membri familiei sau cu care vă puteţi impresiona musafirii.

Advertisement

Pentru tocăniţă aveţi nevoie de:

 • 1 kg carne de viţel;
 • 4 ţeline mici;
 • 4 cepe;
 • 4 morcovi;
 • o conservă (400 g) de roşii;
 • sare, piper;
 • pătrunjel sau mărar, la alegere. Eu am pus nişte pătrunjel, însă am uitat să îl adaug în poză.

 1. Mai întâi se fierbe carnea, până începe să se frăgezească. Ţineţi cont că o vom mai fierbe şi împreună cu legumele, dar nu mai mult de 30 de minute, apoi va mai sta şi la cuptor cam tot atât.
 2. Se toacă ceapa (nu foarte mărunt) şi se pune la călit în puţin ulei.

3. După ce s-a înmuiat puţin, se adaugă morcovii şi ţelinele tăiate bucăţele mai mari.

4. Se taie carnea bucăţi şi se adaugă peste legume, împreună cu conserva de roşii. Mai adăugaţi puţină apă, astfel încât totul să fie acoperit de sos.

Advertisement

5. Puneţi un capac vasului în care gătiţi şi fierbeţi totul pentru aproximativ 30 de minute, apoi opriţi focul şi adăugaţi puţină verdeaţă.

După ce tocăniţa este gata, ne ocupăm de aluat, pe care l-am pregătit din:

 • 120 ml lapte
 • 120 g făină
 • puţină drojdie (dacă pe un pachet scrie că este pentru 500 g făină, puneţi drojdie în funcţie de cantitatea de făină pe care o aveţi).

Eu din aceste cantităţi am pregătit 2 porţii de tocaniţă cu capac din aluat, iar restul mi-a rămas în oală. Ajustaţi cantităţile de lapte, făină şi drojdie, în funcţie de câte porţii doriţi să pregătiţi.

Continuam reţeta:

6. Se pune tocăniţa în vase mici, care pot fi introduse la cuptor, din care va fi apoi servită.

7. Se împarte aluatul în atâtea părţi câte porţii doriţi să pregătiţi şi apoi se întinde fiecare parte de aluat astfel încât să fie puţin mai mare decât vasul în care aţi pus tocaniţa.

8. Se ung marginile vaselor cu ou bătut, pentru ca aluatul să se lipească mai bine.

9. Se pune aluatul deaspura şi se presează cu furculiţa pe margini.

10. Se unge aluatul cu ou şi se introduc vasele în cuptorul încins.

11. Se ţin în cuptor până când aluatul se rumeneşte.

Şi gata! Se serveşte fierbinte, cu poftă! Pare puţin complicat, însă chiar nu este. Este vorba numai despre o simplă tocăniţă cu un aluat la fel de simplu deasupra, aşa că eu nu pot decât să vă îndemn să o încercaţi.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *