Boia de ardei

Aceasta o voi numi cu indulgență “rețetă”. Mai degrabă este o idee pe care o împărtășim cu voi. Probabil ca și mie, vi s-a întâmplat să cumpărați boia de ardei din magazine fără niciun gust, un praf roșu și atât. Noi de ceva timp am încept să ne-o facem în casă, cu ajutorul unui aparat de deshidratat.
În lipsa unui astfel de aparat, puteți obține foarte bine aceleași rezultate cu ajutorul cuptorului. Noi am procedat în felul următor: mai întâi am avut grijă să cumpărăm ardei proaspeți, dulci, aromați, gustoși. Am auzit undeva (chiar nu mai știu unde) că gustul unei mâncări este dat în mare parte de calitatea ingredientelor folosite și foarte puțin de metoda folosită sau talentul bucătarului și sunt întru totul de acord. Bun, mergând pe firul aceleiași iedei, spuneam că am folosit la boia noastră cei mai buni ardei pe care i-am putut găsi. Am tăiat ardeii în fâșiuțe subțiri, pe care le-am pus în aparatul de deshidratat și le-am ținut la temperatură mică (60 – 70 grade) până au devenit foarte uscate, aproape casante. Arătau așa:

Știu că se pot usca și în cuptor, la foc foarte mic, cu ușa de la cuptor deschisă pentru a mai ieși căldura. Le țineți acolo până se usucă bine. Nu știu să vă spun un timp pentru că la aparatul de deshidratat se poate seta o temperatura mai mică decât la cuptor.

Aceste “bastonașe” le-am pus apoi în râșniță și am obținut ce se vede în poza de mai sus. Nu este o pulbere foarte fină, ca cea din pliculețele pe care le găsiți în magazine, dar este muuuult, muuult mai gustoasă. Atât de gustoasă încât a început să aibă tot felul de întrebuințări. Am început să adăugăm boiaua noastră de ardei în feluri de mâncare în care poate nu m-aș fi gândit niciodată să adaug ardei; de exemplu, este un colorant foarte bun pentru prăjituri iar pâinea cu boia de ardei este dulce, are o culoare portocalie foarte frumoasă și evident, este mult mai hrănitoare. În plus, unul dintre copii o mănâncă așa, ca atare, cu lingurița.

Folosind același principiu sigur că puteți să vă preparați și condimente din legume uscate, gustări din fructe uscate, supe instant, coloranți din diverse legume, fructe, ierburi etc., singura limită fiind imaginația dumeavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *