Budincă de vanilie (fără zahăr)

Mama mi-a spus că bunica obişnuia să le facă des lapte cu păstăi de vanilie, că se găseau mereu în sat şi nu era mare lucru să le cumperi. Mi s-a părut de-a dreptul curios, având în vedere că acum vanilia nu este deloc un condiment accesibil. Nici nu mai contează de unde aveau bunicii vanilie pentru că cel mai important lucru este că îi ştiau aroma. Acea aromă care nu are nicio legătură cu cea care se găseşte în sticluţe şi cu atât mai puţin cu cea din pliculeţele de zahăr vanilat. Sunt multe deserturi cu vanilie, practic poţi pune vanilie în aproape orice aluat, cremă, budincă, tort, prăjitură, gogoaşă, ecler, cornuleţ, papanaş, suc, compot…şi lista poate continua la nesfârşit. Eu astăzi m-am oprit la ceva foarte simplu şi îndrăgit de mulţi, budinca de vanilie.

Tocmai pentru că este atât de îndrăgit, au încercat şi diverşi producători să facă apel la sentimentele noastre de nostalgie cu câte o budincuţă la pahar, sau şi mai rău, cu un praf într-un plic, destinate copiilor sau adulţilor şi din păcate, au avut şi succes. Copiii cer budincă cu văcuţă, văd reclame cu familia fericită în jurul mesei pentru că mama a pus un praf la fiert, adulţii mănâncă şi ei de dragul copilăriei, dar…budinca numai cu ingredientele copilăriei nu este făcută.

Şi atunci, nu mai bine o facem noi acasă în doi timpi şi trei mişcări? Şi plătim pentru o oală mare cam tot atât cât ne costă un păhărel din magazin, plus satisfacţia că am facut-o noi, plus ingredientele naturale, plus posibilitatea de a implica şi pe prichindel în tot procesul, plus, plus, plus…

Eu o numesc budincă, însă acelaşi lucru l-am găsit în cărţi de bucate sunt numele de cremă de vanilie. Acelaşi lucru, pentru că poate fi atât mâncată ca atare, cât şi pusă în diverse prăjituri, torturi, cornuleţe, gogoşele etc.

Ingrediente:

  • 500 ml lapte;
  • extract natural de vanilie sau o păstaie de vanilie;
  • 4 ouă;
  • 80 g făină;
  • un cubuleţ unt;
  • miere de albine după gust.

  1. Se pune laptele la fiert şi se adaugă batonul de vanilie sau extractul natural de vanilie. În cazul batonului, după ce a clocotit laptele se lasă acoperit un sfert de oră. Dacă folosiţi extract de vanilie, treceţi peste această etapă.
  2. Se freacă ouăle întregi cu făina.

3. Se toarnă ouăle cu făina peste laptele fierbinte, câte puţin, amestecând mereu cu un tel, se pune laptele din nou pe foc foarte mic şi se amestecă în continuare până se întăreşte.

4. După ce s-a întărit, se ia de pe foc şi se adaugă untul, apoi se lasă la răcit amestecând din când în când pentru a nu se forma o pieliţă deasupra. După ce s-a răcit, se adaugă mierea de albine.

Sfat: dacă atunci când crema este pe foc observaţi că devine grunjoasă, se dă repede cratiţa la o parte şi se aşează cu fundul în apă rece, adăugând şi în budincă o lingură de apă rece. Se bate apoi bine cu telul până se leagă. Dacă doriţi să fie crema mai fină, puteţi înlocui cele 4 ouă cu 6 gălbenuşuri.

 

Sursa: Sanda Marin, “Carte de bucate”, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2009, p. 370.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *