Cârnați de porc în mațe de oaie

Azi vin cu o propunere: cum ar fi să se calculeze lungimea în kilometri a cârnaților ce se vor pregăti înainte de Crăciun în toată țara? Am dat de lucru cercetătorilor cărora le place să facă tot felul de astfel de studii interesante și foarte utile.

M-am gândit ca este cazul să avem aici și o astfel de rețetă. Nu peste mult timp voi începe să postez numai rețete de post, iar după post o rețetă de cârnați de casă nu prea își mare rostul pentru că deja toți for fi până la acea dată fie atârnați la grindă, fie așezați frumos în pachețele în congelator.

Am încercat să fac o rețetă de cârnați cât mai curați și mai prietenoși cu stomacul pentru că am pornit cu ideea de a îi implica și pe copii în prepararea lor, și apoi, evident, și în degustarea lor.

Prin urmare nu am folosit carne tocată cumpărată și am cumpărat cotlet de porc, pentru că este o carne slabă, pe care apoi l-am tocat.

Am mai folosit o bucată de slănină puțin afumată de la țară, ca să nu iasă totuși foarte uscați.

În plus, câțiva căței de usturoi, boia de ardei dulce făcută în casă, cimbru și puțină sare.

Cantitatea de carne nu v-o dau pentru că depinde de câți cârnați vreți să faceți. Cred că aici majoritatea procedează la fel: din carnea disponibilă sau cea pe care o cumpără, se apucă de făcut cârnați, pentru ca abia la urmă să observe câți au ieșit.

Mod de preparare:

  • se toacă toată carnea, slănina, usturoiul, se adaugă boiaua de ardei, cimbrul și sarea, apoi se amestecă toate bine.

  • se spală bine mațele (dacă le luați din magazine și sunt deja prespălate, nu mai au nevoie decât să mai fie puțin clătite).
  • cu ajutorul mașinii de tocat se umplu mațele cu carnea tocată, nu prea mult pentru a nu plesni. Puteți să răsuciți mațul din loc în loc pentru a avea mai mulți cârnăciori mici sau puteți să puneți umplutura încontinuu. Eu personal prefer prima variantă. Aveți grijă să faceți nod mațului în ambele părți pentru a nu ieși afară umplutura.

Eu am folosit de această dată mațe de oaie pentru că îmi plac mai mult mai subțiri, dar cu aceeași rețetă de umplutură evident că puteți umple și mațe de porc.

Și gata! Apoi deja îi băgați la cuptor, îi prăjiți, îi puneți pe grătar, în foc în vârf de băț, îi puneți la uscat, la congelator, sau orice alte idei vă mai vin în cap.

Mie mi se pare ceva foarte ușor de preparat, care nu necesită nici foarte mult timp, nici îndemânare sau experiență (noi neavând, de niciunele). Puteți să le dedicați odată mai mult timp, să faceți mai mulți, și apoi să îi țineți la congelator și astfel să nu mai cumpărați cârnații din magazine, unde chiar și cei care sunt făcuți numai din carne și condimente nu pot concura cu cei făcuți în casă pentru că se pune problema: “ce fel de carne?”.

Acestea fiind spuse, vă urez spor la treabă și apoi…Poftă Bună!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *