Chifteluțe de linte (de post)

Revin cu o rețetă pe bază de linte (v-am mai propus o supă, tot de post, aici). Încerc să vă conving să o consumați mai des. Este într-adevar un aliment foarte sănătos. Cunoașteți expresia “pentru un blid de linte”, nu? Am verificat semnificația ei într-un dicționar de expresii românești:

pentru un blid de linte = (pop .) pentru o răsplată neînsemnată, pentru te miri ce și mai nimic

Așa se raportau românii la acest aliment, o mâncare a săracului, dar încă o dată se dovedește că săracul de multe ori mânca mai sănătos.  Acum eu mă bucur că a început să revină pe mesele noastre și în supermarketuri se găsește ușor (din păcate, nu românească, dar chiar și așa, merită consumată).

Garantez că veți îndragi aceste chifteluțe și le veți face și a doua, a treia oară, nu numai în perioada postului, ci și în afara ei. Până la urmă în afara postului nu mâncăm numai carne, nu? Sunt foarte sănătoase, fiind făcute din legume și coapte în cuptor, ceea ce le face perfecte și pentru copii.

Pentru a le prepara aveți nevoie de:

 • 200 g linte (orice fel. Eu am folosit verde);
 • 2-3 cartofi;
 • 2 morcovi;
 • 3-4 linguri pesmet sau fulgi de cereale râșniți (eu am folosit un amestec de grâu, secară, ovăz);
 • 1 legătură mărar;
 • 1 linguriță cimbru uscat;
 • 3-4 fire ceapă verde;
 • 2-3 căței de usturoi;
 • puțin ulei;
 • sare, piper
 1. Lintea se pune la înmuiat în apă rece, ideal de seara până a doua zi, sau daca nu aveți timp, sunt suficiente și câteva ore.
 2. Se fierbe lintea până se înmoaie bine boabele, apoi se pasează, adăugând puțin din apa în care a fiert, până se transformă într-o pastă.

3. Se rad pe răzătoarea mică cartofii și morcovii, apoi se scrug.

4. Ceapa verde și mărarul se toacă mărunt.

5. Daca folosiți fulgi de cereale și nu pesmet, aceștia se pun în râșniță sau se pisează într-un mojar cât mai fin.

5. Se amestecă lintea cu cartofii, morcovii, ceapa, mărarul, se adaugă usturoiul pistat, cimbru, sare, piper, ulei și pesmetul sau fulgii de cereale râșniți, care vor absrobi zeama în exces. Poate veți avea nevoie să adăugați mai mulți sau mai puțini decât am scris eu. Ideea este să obțineți o pastă pe care să o puteți modela în formă de chifteluțe.

6. Se modelează cu mâna chifteluțe rotunde, care se așează în tava tapetată cu ulei și făină sau cu hârtie de copt.

7. Se coc la foc mic până devin ușor maronii.

Sunt bune și calde, însă mie personal mi-au plăcut mai mult reci (sau atunci mi-a fost mai foame, nu știu). Ideea este că sunt ușoare și pot fi consumate cu succes ca și orice alte chifteluțe din carne.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *