Chifteluţe de peşte la cuptor

Este vară, este post (unul uşor şi destul de scurt) şi zilele acestea avem dezlegare la peşte, aşa că m-am gândit să vă arăt cu ce m-am ocupat eu astăzi. Ceva uşor, “de vară”, pentru cei care postesc sau nu. Cu această ocazie am mai adăugat o categorie pe blog, şi anume “Dezlegare la peşte”, unde voi posta reţete speciale pentru aceste zile, adică cu peşte, dar în rest, cu ingrediente vegetale. Pentru ca în timpul posturilor să le găsiţi mai uşor atunci când  vă gândiţi ce reţete să mai faceţi atunci când “se mănâncă peşte”.

Reţeta de mai jos este chiar foarte simplă, singura parte care necesită puţină răbdare fiind dezosarea peştelui. Dacă alegeţi însă un peşte cu puţine oase, ceea ce vă şi recomand ca să nu “scape” vreunul în chifteluţă şi să nimerească fix în guriţa cuiva care nu se aşteaptă la aşa ceva, veţi trece destul de uşor şi peste această etapă. Eu le-am făcut cu păstrăv, însă orice alt peşte va fi la fel de bun.

Aşadar:

  • 3 peşti de dimensiune medie (cred ca ai mei aveau cam 500-600 g împreună);
  • 3 cartofi;
  • 1-2 morcovi (în poza mea sunt 3 pentru că erau minusculi);
  • o ceapă;
  • 3 căţei de usturoi;
  • o legătură de mărar;
  • puţin ulei;
  • sare, piper.

  1. Mai întâi se găteşte peştele prin orice metodă doriţi şi vă este la îndemână (fiert, prăjit, la cuptor, pe grătar, la aburi). Timpul de gătire depinde de felul şi dimensiunea peştelui, dar în general nu are nevoie de mult timp. Eu l-am pus într-un vas de gătit la aburi 30 de minute. Vă puteţi da seama că peştele este pătruns trăgând de o aripioară. Dacă iese uşor, atunci peştele este gata. De asemenea, carnea trebuie să se desfacă uşor de pe oase.
  2. După ce peştele este gata, urmează dezosarea lui, cu simţ de răspundere.

3. Cartofii şi morcovii se dau pe răzătoarea mică într-un vas separat şi se scurg bine de zeamă, apoi se pun peste peşte.

4. Ceapa se toacă mărunt, la fel şi mărarul, iar usturoiul se pisează. Se adaugă apoi toate peste peşte, se mai pune puţin ulei, sare şi piper şi se amestecă bine.

5. Din pasta obţinută se formează chifteluţe cu mâna şi se pun într-o tavă, cu hârtie de copt.

6. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit şi se coc la foc mic pentru aproximativ 30 de minute.

Se servesc atât calde, cât şi reci. Eu una am o preferinţă pentru chifteluţe şi resturi de friptură rece. Dacă ajung pe o felie de pâine proaspătă cu o felie de roşie sau castravete de vară, sau, daca este iarnă, o felie de castravete murat sau un gogoşar, sunt un deliciu. Gata, că deja mi-e poftă şi aştept să se facă dimineaţă să “valorific” astfel chifteluţele care au supravieţuit şi se odihnesc în frigider!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *