Eterna și fascinanta….ciocolată

Prea puțini sunt cei care spun că nu se dau în vânt după ciocolată. Însă restul, adică acea categorie în care mă includ și pe mine, nu pot să nu aibă o sticlire apare în ochi când au în față o bucată din acest desert. Și nu este deloc rău, dacă ținem cont că măsura este bună în toate.

Și cum nu puteam sta fără să pun și eu o rețetă de ciocolată de casă, am făcut câteva poze la ultima “prestație”, pe care vi le împărtășesc.

Eu am rețeta de la mama mea. Ea…nu știu de unde o are. Îmi aduc aminte că după această rețetă ne făcea ciocolată de casă când eram copii si vai, ce plăcere mai era să aduni ciocolata întărită de pe marginea vasului și apoi ce satisfacție când vedeam o ciocolată mare cât o tavă!

Fiind făcută cu lapte praf, gustul este evident diferit de cel al ciocolatei din magazine, dar nu mai puțin bun. Eu recunosc că îmi plac ambele variante, însă sunt mai împăcată dacă o consum pe cea făcută în casă, unde pot să jonglez cu cantitatea de zahăr sau cacao după bunul plac.

Rețeta de bază sună așa:

  • 400 g lapte praf (uitați-vă pe etichetă să nu scrie că este îndulcit, pentru că vă va ieși o ciocolată mult prea dulce). Ca să fac antireclamă, nu recomand deloc laptele praf de la Dr. Oetker. Are o consisteță mai mult nisipoasă și ciocolata nu se va lega;
  • 250 g zahăr. Mai mult sau mai puțin, după plac. Eu cred că nimic nu este bătut în cuie. Dacă puneți mai mult, veți obține o ciocolată mai tare și foarte, foarte dulce. Dacă puneți mai puțin, ciocolata va fi mai cremoasă și nu mi se pare o tragedie.
  • 150 ml apă;
  • 50 g cacao. Aici vă vând un pont. Daca vreți să faceți ciocolată pentru copii și vă este teamă că prea multă cacao le va face rău, puteți să înlocuiți cacaoa cu pudră de roșcove sau puteți să puneți o parte cacao și o parte roșcove.
  • 150 g unt;
  • opțional – orice fel de nuci sau alune tocate mărunt, orice fel de fructe uscate.

Cum se face?

  1. Se pun zahărul și apa într-un vas și se fierb câteva minute. Dacă siropul de zahăr va fi mai bine legat, ciocolata va fi mai tare. Eu le-am fiert vreo 3-4 minute.

2. Se adaugă untul și se mai fierbe tot atâta.

3. Separat, într-un vas uscat se amestecă laptele praf cu cacaoa/ pudra de roșcove bine bine, pentru a nu avea granule de lapte praf sau cacao uscată în ciocolată.

4. Se adaugă apoi laptele praf și cacaoa/ pudra de roșcove peste sirop și se amestecă repede, pentru ca ciocolata să nu se întărească.

5. Se toarna apoi ciocolata într-un vas în care se pune hârtie de copt sau folie alimentară și se pune la frigider mai multe ore, ideal vreo 12, până a doua zi, ca să se întărească bine.

Eu nu am apucat să fac poze a doua zi, însă nu cred ca sunt musai relevante. Mi-a ieșit mai cremoasă, pentru că nu am pus mult zahăr. Oricum ar fi, este o variantă mult mai bună decât ciocolata din comerț, care în 90 % din cazuri are ca ingredient principal zahărul, în loc de lapte sau cacao, cum ar fi normal.

În final…mult succes la ciocolățit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *