Ciorbă oltenească de văcuţă

Mă gândeam că este ceva interesant cu ciorbele astea. Când eşti copil, încearcă părinţii să te convingă în toate felurile să mănânci şi tu câteva linguriţe dintr-o ciorbă, se bucură apoi ca de o mare realizare dacă au reuşit, te felicită, îţi spun cât de sănătoasă este ciorbiţa din farfurie (“Papă, mami, ca e bună, face bine la burtică”, “cu ciorbiţă te faci maaare, uite la tati ce mare s-a făcut dacă a mâncat”, “hai mai ia două linguriţe, până se vede cocoşelul din farfurie, aşaaa”). Vă sunt cunoscute aceste cuvinte, nu? Le-aţi auzit când eraţi mici, şi eu le-am auzit şi recunosc ca apoi le-am folosit şi eu.

Nu ştiu exact ce au majoritatea copiiilor împotriva ciorbelor; cert este că am auzit despre foarte puţini copii care le preferă înaintea altor feluri de mâncare, unii numai le acceptă, unii se lasă cu greu convinşi să le mănânce iar alţii pur şi simplu nu vor să audă de ele. Partea interesantă este că atunci când ajung adulţi, îi auzi pe foarte mulţi spunând “Ah, ce aş mai mânca o ciorbă cum o făcea mama!”, o caută peste tot, în restaurante, la vecini, la soţi sau soţii şi spun mereu: “Nu este cum o făcea mama!”. Oare cum ajung să le fie atât de dragă mâncarea pe care nu o puteau suferi când erau copii? Un mister, nu?

Azi nu ne propunem să răspundem la această întrebare, ci să ne vedem de reţetele noastre, amintind însă de una menită să facă fix acest lucru, să vă facă să vă aduceţi aminte de ciorbele pe care le făcea mama.

Ingrediente:

 • 1 morcov;
 • 1 pătrunjel;
 • 4 cartofi;
 • 2 cepe;
 • 1 ţelină mică;
 • o bucată de varză dulce;
 • 200 ml smântână;
 • 1 kg carne de văcuţă;
 • 1 legătură leuştean;
 • sare.

 1. Carnea se taie bucăţele şi se pune la fiert în 3 litri de apă fierbinte. Se lasă să fiarbă puţin, până iese toată spuma deasupra apei, apoi se scoate carnea, se strecoară apa astfel încât să rămână limpede şi se pune carnea la loc la foc.

2. În timp ce carnea de văcuţă fierbe, se toacă legumele feliuţe, cubuleţe, fideluţă, cum vă este mai uşor. După ce tăiaţi cartofii, puneţi-i într-un vas acoperiţi cu apă, ca să nu îşi schimbe culoarea până vor fi adăugaţi în ciorbă. Sau puteţi să îi curăţaţi mai târziu, chiar înainte să îi puneţi în oală.

3. Se lasă carnea să fiarbă până începe să devină fragedă. Luăm în calcul că împreună cu legumele va mai fierbe cel mult 30 de minute. După ce carnea a fiert, adăugăm şi legumele, mai puţin cartofii pentru că fierb mai repede.

4. Mai lăsăm să fiarbă aproximativ 10 minute, apoi adăugăm şi cartofii, pe care îi vom fierbe 20 de minute, apoi oprim focul.

5. Se potriveşte de sare, se pune smântâna diluată cu multă zeamă fierbinte din ciorbă (ca să nu se “brânzească”) şi verdeaţa tocată mărunt.

6. Se serveşte fierbinte, cu toată familia adunată în jurul mesei.

În reţeta pe care am găsit-o în cartea de bucate erau folosite şi nişte oase de vită, care se pun la fiert o oră, apoi se scot şi se adaugă bucăţelele de carne. Cu siguranţă vor face ciorba şi mai bună, însă eu îl lipsa lor am trecut peste această etapă şi pot să vă spun că este foarte bună şi fără.

 

Sursa: Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, p. 372.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *