Covrigi brașoveni (de post)

Toți îi cunoaștem, îi vedem la tot pasul, îi cumpărăm în fugă în drumul spre serviciu sau școală, îi mâncăm alături de un iaurt dimineața. Ne plac tuturor pentru consistență lor puțin elastică, pentru mijlocul moale și crusta crocanta, dar…eu una (nu știu dacă îmi împărtășiți părerea) sunt din ce în ce mai dezamăgită de covrigii vânduți sub numele de covrigi brașoveni. Ca să fiu din nou nostalgică, îmi aduc aminte de covrigii mâncați când eram in școală și nu reușesc să mai găsesc gustul și consistența acelora. Covrigul brașovean s-a transformat în covrigul uriaș (bine întins adica, cantitatea de aluat fiind aceeași ca la un covrig normal), în covridog, în alți covrigi cu umpluturi de toate felurile, dar s-a pierdut esența. Așa că dacă tot stam zilele acestea mai mult pe acasă, va pun la covrigărit. Și veți fi surprinși sa vedeți că nu este nici măcar prea complicat.

Rețeta pe care am folosit-o sună așa:

  • 500 g de făină;
  • 1 pliculeț de drojdie uscată;
  • 1 lingură zahăr;
  • 250 ml. de apă;
  • 10 grame de sare;
  • 1 lingură de ulei;
  • 1 lingură de bicarbonat de sodiu.

1. Se face un aluat din făină, sare, zahăr, apă călduță și drojdie. Dacă folositi drojdie uscată, nu este nevoie să o dizolvați. Se amestecă toate ingredientele odată.

2. Se frământă cu mâna până obțineți un aluat omogen, mai tare decât cel de pâine, elastic și care nu se lipește de vas și de mâini.

3. Se unge aluatul cu ulei și se lasă la crescut acoperit cu un prosop,  într-un loc cald, timp de o oră.

4. După ce aluatul a crescut, se împarte în 10 părți egale.

5. Fiecare bucată de aluat se modelează sub forma unui șnur lung de 50 de cm, capetele se răsucesc între ele de două ori, apoi se prind de mijlocul covrigului. Imposibil să nu fi văzut niciodată operațiunea la trecerea pe lângă vreo covrigărie. Aveți grijă să lipiți bine capetele de mijlocul covrigului, pentru a nu se desface la opărit.

6. Covrigii modelați se pun într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut 15-20 de minute.

7. Se pornește cuptorul și se lasă la foc mediu.

8. Se fierb 2 litri de apă într-o oală mai mare, pentru a nu se lipi între ei covrigii. Când apa clocotește, se pune bicarbonatul de sodiu. Când spuma făcută dispare, se ia câte  un covrig și se scufundă în apă. Într-o oală mare au loc 2-3 covrigi. Se opăresc 1 minut pe o parte, se întorc cu grijă și se oparesc 1 minut și pe partea cealaltă.

9. Se scot covrigii din apă cu o paletă, se scurg bine și se așează în tava de copt.

10. Se coc la foc mediu aproximativ 15-20 de minute, sau până se bronzează frumos.

Sunt buni…nu vă mai zic cum sunt buni. Vă pricepeți voi să îi mâncați cumva!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *