Dovlecei cu mazăre şi verdeaţă (de post)

Continuăm astăzi seria mâncărurilor de post. Sper ca această categorie să ajungă în timp să cuprindă foarte multe reţete, pentru a veni în ajutorul celor care postesc, dar mai ales, pentru a îi inspira pe cei care nu reuşesc să postească pentru că efectiv nu ştiu ce se poate mânca în aceste perioade. Şi  nu de puţine ori am auzit oameni spunând că s-au hotărât să ţină post, însă s-au uitat în frigider şi nu aveau ce să mănânce, apoi s-au dus la cumpărături şi nu au ştiut ce să aleagă, s-au săturat să mănânce numai fasole, varză şi cartofi şi în cele din urmă au renunţat. Ei bine, posibilităţile sunt nelimitate. Totul ţine de obiceiuri (este greu să îţi imaginezi o zi, sau în unele cazuri măcar o masă, fără carne), de puţină imaginaţie, sau de determinarea de a te lăsa inspirat de nenumăratele reţete care se pot găsi în tot atât de nenumărate surse. Eu îmi propun să fiu una dintre aceste surse (adunând la rându-mi, de la alţii).

Ar mai fi multe de vorbit şi despre post în general, acel “regim”, cum este perceput de, din păcate, prea mulţi oameni care nu îi văd rostul. Este cu siguranţă ceva ce nu poţi înţelege fără să experimentezi, dar intrăm în alte discuţii, nu neapărat în afara subiectului, pentru că postul a fost şi este parte din tradiţiile poporului nostru. Dar…să ne întoarcem totuşi la cratiţă, că aşa îi stă bine femeii şi acesta este clişeul meu preferat.

Pentru această reţetă de post şi nu numai (poate la fel de bine să fie un fel de mâncare pe care să îl tot pregătiţi vara, pentru că este uşor, sau o reţetă vegetariană sau o reţetă pentru cineva care este la dietă etc.), aveţi nevoie de:

  • 2 dovlecei mai mari;
  • 4 roşii;
  • 250 mazăre (acum, de preferat, proaspătă, însă eu am folosit congelată);
  • 1 ceapă;
  • verdeaţă (mărar şi pătrunjel) tocată;
  • 2 linguri ulei;
  • sare.

De această fotografie am fost foarte mulţumită. Parcă este aşa….inspiraţională.

  1. Se toacă ceapa mărunt şi se prăjeşte cu puţin ulei.

2. Se adaugă dovleceii tăiaţi cubuleţe şi se amestecă.

3. Se pun într-un vas termorezistent, în straturi, dovleceii, verdeaţa şi roşiile tăiate felii.

4. Eu am păstrat o roşie mai mare pentru a o pune pe ultimul strat.

5. Se introduce tava la cuptor şi se lasă până legumele sunt gătite şi s-a evaporat cea mai mare parte din zeama lor.

6. O să spuneţi “Bun, şi mazărea unde este?”. Mazărea se fierbe separat în apă cu sare, pentru ca are alt timp de gătire faţă de dovlecei, şi se adaugă la sfârşit, în două variante:

  • se amestecă totul şi se transformă într-un ghiveci. Mie mi-a fost milă de dovleceii şi roşiile care arătau atât de ordonat când le-am scos din cuptor, prin urmare…
  • se pune mazărea lângă dovleceii cu roşii.

Procedaţi cum doriţi, cum vă place, cum vă este mai comod. Mâncarea, ne spune Sanda Marin, se serveşte rece, şi este chiar foarte gustoasă aşa.

Sursa, deja menţionată: Sanda Marin, “Carte de bucate”, Ed. Humanitas, Bucureşti, 2009, p. 217.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *