Franzelă mozaic

Când am citit prima dată această rețetă mi-am adus imediat aminte de o profesoară din liceu care în timpul unei ore ne povestea cum fata ei se pregătește pentru un examen împreună cu o prietenă, iar ea le pregătește ceva care le place foarte tare. Cumpără o bachetă, o scobește de miez și o umple cu tot ce le place fetelor (brânzeturi, ouă, carne,  legume, unt, murături, măsline etc.), apoi o bagă la frigider, iar ele mănâncă a doua zi dimineața. Nu știu dacă doamna profesoară realiza atunci cât de flămânzi sau pur și simplu pofticioși eram unii dintre noi, însă eu și acum, după atâția ani, îmi aduc aminte cum îmi ploua în gură în timp ce o ascultam.

Vă dau și vouă rețeta, așa cum am gasit-o eu și poate va va trezi și vouă  amintiri plăcute.

Ingrediene:

  • 1 franzelă;
  • mușchi afumat (sau orice alt fel de mezeluri, de preferință cât mai “curate”);
  • 2-3 feluri de brânzeturi;
  • ouă fierte (eu am pus 10 de prepeliță. Le puteți înlocui cu 2 de găină);
  • măsline;
  • castraveți murați;
  • unt.

Nici în cartea de bucate de unde am luat rețeta nu erau specificate cantintățile și nici eu nu le-am cântărit. Vă puteți da seama din ochi cam câtă umplutură aveți nevoie pentru o franzelă.

După de ați făcut rost de toate ingredientele, nu mai aveți mult de muncă.

1. Franzela proaspătă se taie la capete și se scobește de miez cu grijă, lăsând un perete uniform, gros de circa 1 cm. Dacă sunteți mai îndemânatici decât mine, o puteți tăia la un singur capăt și apoi scobi. Eu am simțit nevoia să fac un tunel.

2. Toate ingredientele (mai puțin ouăle), se taie cubulețe și se amestecă cu untul frecat spumă.

3. Cu amestecul obținut se umple franzela.

4. După ce ați terminat de umplut, puneți la loc colțul/ colțurile tăiate, apoi înveliți franzela într-un prosop ușor stropit cu apă.

5. Franzela se ține astfel la frigider și se servește a doua zi, cand se poate tăia cu un cuțit bine ascuțit în felii. Îndesați bine ingredientele în franzelă pentru a o putea tăia.

Cu o astfel de rețetă eu zic că împușcăm 2 iepuri dintr-o lovitură. Pe de o parte puteți să folosiși la umplut tot felul de ingrediente pe care le aveți prin frigider, pentru că lista acestora rămâne deschisă, iar pe de altă parte nu vă trebuie mult timp pentru a vă asigura a doua zi un mic dejun gustos și sățios.

 

Sursa: Nicolae Mihai, Adriana Mihai, “Bucătărie și sănătate – rețete culinare”, Ed. Tehnică, București, 1989, p. 141.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *