Cea mai bună friptură de iepure

…și probabil cel mai ușor mod de a îl prepara. Am căutat rețete pentru prepararea iepurelui în mai multe cărți vechi de bucate, însă toate aveau ceva în comun, și anume o marinare în prealabil a cărnii. Acest lucru cu siguranță este de dorit, dacă ne gândim că în toate cărțile consultate iepurele apărea la categoria “vânat”. Hmm, având în vedere că iepurele achiziționat de la Lidl mai mult ca sigur nu fusese vânat și săracul, nici câmpul nu știa ce este, nu am văzut necesar să complic atât de tare situația cu o marinată ținută o jumătate de zi la frigider.  Așa că am luat rețeta care mi-a plăcut și am adaptat-o, trecând peste etapa marinatului și adăugând o mai contemporana pungă pentru fripturi. Iepurele ne-a ieșit foarte fraged și gustos.

Pe scurt, am folosit un pat generos de legume, le-am asezonat bine cu sare, piper și niște mărar, am adăugat unt, am așezat apoi iepurele condimentat și el peste legume, l-am “clătit” cu puțin vin alb, am acoperit cu o pungă pentru friptură și am băgat totul la cuptor.

În detaliu, rețeta sună așa:

  • 1 iepure;
  • 2 cartofi;
  • 2 morcovi;
  • 1 păstârnac;
  • 1 țelină mică;
  • 5-6 căței de usturoi;
  • 1 pahar vin alb;
  • 1 cub măricel de unt;
  • 1 legătură mărar proaspăt (de preferat).

1. Se taie toate legumele în bucăți mari, se pun în tavă, se condimentează cu sare și piper, se adaugă mărarul și bucățele de unt.

2. Iepurele se condimentează și el cu sare, piper, apoi se așează peste patul de legume. Dacă tava vă permite, puteți să îl puneți întreg, dacă nu, îndepărtați picioarele și așezați-le lângă trunchi.

3. Turnați peste iepure paharul de vin și acoperiți totul cu o pungă pentru friptură. Pentru că tava mea era prea mare pentru a o băga toată în pungă, am rupt punga și practic doar am învelit totul bine cu ea. În acest caz nu va fi nevoie să o înțepați pentru că nu este închisă.

4. Am introdus tava în cuptorul încins și am ținut-o acolo aproximativ 1 oră și jumătate. După ce am văzut că totul a inceput să se încălzească bine, din când în când am scos tava și am stropit iepurele cu zeama din tavă.

Cam atât! Știu că nu mulți dintre noi sunt obișnuiți să consume carne de iepure, porcul și puiul regăsindu-se mult mai des în meniurile noastre. De altfel, nici nu găsim mereu în magazine acest tip de carne, dar eu zic ca atunci când găsim, să nu îl ocolim. Este o carne ușoară și foarte sănătoasă, având în vedere alimentația iepurilor. Da, mai știu și că sunt niște animale pufoase și drăgălașe, dar haideți să nu ne mai ascundem după deget. Nu în refuzul nostru de a mânca vreun tip de carne stă respectul și grija pentru animale și natură, iar dacă natura ne-a lăsat în vârful lanțului trofic, cu siguranță nu a făcut-o ca să fim dominați de animale, ci să le dominăm și ele să ne fie hrană.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *