Friptură de miel mocănească

Mi-a atras atenția numele acestei rețete și mi-am și imaginat un cioban de prin munții Transilvaniei, sau poate pe soția lui, lângă frumoasa lor casă tradițională, pregătind primăvara o pulpă de miel pe care să o vâre într-un cuptor de lut. Reușiți să vizualizați imaginea?

Eu din păcate nici casă tradițională nu am avut, cuptor de lut nici atât (deși de multe ori m-am gândit cum ar fi să avem unul acolo, la noi la țară) și am schimbat peisajul din gândul meu cu ciobanul din satele de la munte din Transilvania cu imaginea mai reală a apartamentului, a vederii aleii din fața blocului si a cuptorului pe gaz.

Chiar și în aceste condiții, rețeta ne-a reușit și am fost chiar mulțumiți de rezultat. Se vede și în ultima fotografie, de mai jos.

Nu este vorba despre nimic complicat. Nu aveți nevoie decât de câteva ingrediente și de mai mult timp pentru a lăsa fripura să se pătrundă încet. Așadar, vă trebuie:

  • o pulpă de miel, cât mai ecologic cu putință;
  • o căpățână de usturoi;
  • un cub de unt;
  • sare și piper după gust.

După ce curățați bine pulpa de miel de pieliță și o spălați, o împănați cu usturoi și unt și o frecați cu sare și piper. Pentru cei care nu știu ce înseamnă împănatul, în carne se fac mici tăieturi cu cuțitul, în care se pun căței de usturoi și cubulețe de unt. Pulpa mea împănată arăta așa:

Puneți pulpa de miel într-o tavă suficient de mare și acoperiți-o cu o hârtie de copt sau o pungă specială pentru fripură. Acest lucru nu era scris în rețetă, dar eu am procedat așa pentru a avea o carne mai fragedă.

Țineți friptura la cuptor la foc mic, până se pătrunde bine și carnea de miel devine fragedă, desprinzându-se ușor de pe os. Cât timp carnea stă în cuptor, stropiți-o din când în când cu zeama pe care și-o lasă.

Eu am ținut-o în cuptor 3 ore, după care arăta așa:

După încă aproximativ 30 de minute arăta așa:

Dacă vă hotărâți să o încercați, ceea ce sper din tot sufletul să faceți, vă urez și vouă să vă placă și să o mâncați sănătoși!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *