Mâncare de linte cu costiţe afumate

Linte, fasole, mazăre, cartofi…pe toate le găsim în preparatele tradiţionale româneşti alături de nişte carne de porc afumată. Pentru a obţine un preparat de succes trebuie îndeplinită însă o condiţie obligatorie: carnea să fie afumată natural. Fumul natural oferă bucăţilor de carne o aromă şi o textură aparte, care nu poate fi obţinută sub nicio formă prin procedurile artificiale. Chiar şi aşa, este genul de mâncare pe care eu l-aş consuma mai rar, făcând parte din categoria regulilor care din când în când mai pot fi şi încălcate şi nu aş abuza de aceste combinaţii, ce-i drept, foarte gustoase.

Vă spuneam cu ocazia unei alte reţete (iahnie de fasole), de ce cred eu că nu este bine să facem un obicei din a asocia unele legume foarte hrănitoare (fasole, mazăre, linte, cartofi etc.) cu carnea de porc, evetual afumată. Aceste preparate tradiţionale româneşti provin din timpuri când stilul de viaţă al oamenilor era cu totul diferit de cel pe care îl avem noi acum. Acum, fiind tot mai sedentari, este mai bine să profităm de ceea ce ne oferă aceste legume gătite simplu, mai dietetic, şi din când în când să ne mai facem şi un moft, savurând un fel de mâncare ca cel pe care vi-l propun astăzi.

Aşadar, pentru pofticioşii şi nostalgicii gusturilor de altădată, vă trebuie:

 • 500 g linte (verde sau roşie);
 • 2 morcovi;
 • 6 căţei de ustoroi mare;
 • 2 foi de dafin;
 • 500 g costiţe afumate de porc (sau altă carne afumată), de preferat, afumată natural;
 • 1 ceapă;
 • 2 linguri făină;
 • sare după gust;
 • o legătură mărar;
 • o legătură pătrunjel.

Seara:

Se pune lintea la umflat în multă apă rece.

A doua zi:

 1. Se pune lintea la fiert în 1 l de apă, în vas acoperit, la foc mic.

2. Se pune afumătura la fiert în 1 l de apă.

3. Se toacă mărunt ceapa, se rad morcovii şi se pun peste linte cam la un sfert de oră după ce a început să fiarbă, apoi se mai lasă lintea să fiarbă până boabele devin moi.

4. Se pisează usturoiul.

5. Se desface făina în puţină apă călduţă.

6. Se toacă verdeaţa.

7. După aproximativ o oră în care a fiert afumătura, zeama rămasă se toarnă peste linte şi se adaugă bucăţile de carne afumată.

8. Lintea amestecată cu această zeamă aromată mai fierbe 5 minute, după care se adaugă usturoiul, foile de dafin, sare după gust şi în sfârşit făina.

9. Se mai amestecă 5 minte pe foc, până lintea s-a îngroşat, apoi se opreşte focul şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt.

10. Se mănâncă fierbinte, cu poftă, dar şi moderaţie.

 

Sursa: Radu Anton Roman, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, Ed. Paideia, Bucureşti, 2001, p. 543.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *