Mazăre bătută (de post)

Ideea de astăzi cu privire la felurile de mâncare de post – mazăre bătută. Exact pe același principiu ca fasolea bătută, numai că de foarte multe ori am auzit acest fel de mâncare pregătit cu fasole și foarte rar, sau chiar deloc, cu mazăre. Dacă nu ați făcut-o până acum, vă recomand să încercați. Nu numai că este gustoasă, dar verdele specific îi dă și un aspect mult mai “atrăgător”.

Cred ca acest fel de mâncare face parte din categoria mâncărurilor “salvatoare”, acele mâncăruri care pot fi preparate rapid și care pot ajunge pe masă la mic dejun, la prânz, la cină, ca o simplă gustare, ca un pachet pus în caserolă pentru a fi mâncat la serviciu etc. Mie personal îmi place foarte mult gustul și mai ales culoarea, care este mai mult decât veselă, mai ales dacă o asezonați cu niște ceapă călită cu sos de roșii.

Cantitatea de ingrediente evident că diferă în funcție de cantitatea pe care doriți să o preparați și de gustul dumneavoastră. Eu voi scrie mai jos ce am folosit eu pentru a pregăti ce se vede în imagini:

  • 600 g mazăre congelată;
  • 2 cepe;
  • 3 căței de usturoi;
  • 3-4 linguri de pastă de roșii;
  • puțin ulei;
  • sare, piper;
  • opțional, puțin maghiran.

  1. Mazărea am gătit-o la aburi (ajută foarte mult și la păstrarea acestui verde “turbat”). Dacă nu aveți aparat sau vas de gătit la aburi, puteți improviza foarte ușor unul: într-o oală mare așezați o sită pentru strecurarea pastelor și turnați apă în oală până aproape de nivelul sitei. Este important ca apa să nu atingă sita, pentru ca aburul să se poată ridica. Puneți mazărea în sită, porniți focul și acoperiți vasul. Mazărea se va găti la abur, fără să intre în contact cu apa, păstrându-și mult mai bine proprietățile, textura și culoarea.
  2. Cât timp mazărea se gătește, se taie ceapa fideluță, se călește în ulei până ce devine transparentă, nu până se rumenește, apoi se adaugă maghiranul uscat și pasta de roșii. Se mai lasă câteva minute până scade zeama din roșii.
  3. După ce mazărea s-a gătit, se pasează bine cu un robot de bucătărie, până se transformă în pastă.

3. Se adaugă în mazăre usturoi pisat, se freacă cu ulei, se pune sare și piper după gust, și apoi se pune într-un vas, cu ceapa călită deasupra.

Gata! Nu mare lucru și uite așa am mai bifat astăzi o mâncare de post. Se poate mânca cu pâine proaspătă, pâine prăjită, biscuiți sărați etc.

 

 

Sursa: Nicolae Mihai, Adriana Mihai, “Bucătărie și sănătate – Rețete culinare”, Ed. Tehnică, București, 1989, p. 281. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *