Mucenici moldovenești (de post)

Mai sunt câteva zile până pe 9 martie, așa ca m-am apucat de treabă și am facut deja mucenicii de teamă că nu o să îmi iasă și nu voi avea ce posta. Dar am fost chiar surprinsă să văd că mi-au ieșit. Nu este prima dată când îi pregătesc, însă pentru prima dată mi-au ieșit așa de pufoși. Cred că pot să vă spun acum și care este secretul.

Dar mai întâi aș vrea să amintim semnificația zilei de 9 martie, pentru că în primul rând este o sărbătoare religioasă.

Vă redau explicația găsită pe site-ul www.crestinortodox.ro:

“Acesti mucenici au trait in vremea imparatului Licinius (308-324), prigonitor al crestinilor. Sfintii 40 de Mucenici erau soldati crestini si faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia.  Acestia nu erau doar romani de origine, ci si greci, amestecati cu armeni.

Afland despre credinta lor, Agricola, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Deoarece au refuzat, au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Prin semne divine au fost insa intariti in dreapta credinta. Dupa aceste chinuri, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare, in lacul Sevastiei. La miezul noptii, unul dintre cei 40 de mucenici, a iesit din apa din cauza gerului. Alergand spre baia calda, pusa de cei ce slujeau idolilor, a murit. Cei ramasi sa indure gerul au inceput sa se roage: “Ajuta-ne Dumnezeule, Mantuitorul nostru, usureaza-ne sarcina si alina iutimea vazduhului, ca spre Tine nadajduim, ca sa nu ne rusinam si sa cunoasca toti ca ne-am mantuit strigand catre Tine”. In urma acestei rugaciuni s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. Unul dintre soldatii de paza, uimit ca in miezul noptii o lumina din cer incalzeste apa si ca o cununa din cele 40, pogorate peste mucenici, nu are peste cine sa se aseze, s-a aruncat in apa, marturisind ca si el este crestin.

Pentru ca au fost scosi vii din lac, comandantii au poruncit sa li se zdrobeasca picioarele cu ciocanele. Toti martirii au trecut la cele vesnice in urma acestui supliciu. Trupurile lor au fost puse intr-un car, ca sa fie duse spre ardere si apoi sa fie aruncate in lac. Numai Meliton, un tanar soldat, a supravietuit torturii. Pentru ca mai respira, ostasii nu l-au pus in car. Mama sa, stiind ca cei 39 de confrati in suferinta aveau pregatita imparatia cerurilor, isi ia fiul in brate si merge cu el sa-l puna in car. Daca ii dorea salvarea, trebuia sa fie lipsit de credinta in Hristos. Meliton moare pe drum, in bratele mamei sale.

Cei patruzeci de Sfinti Mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.”

Pentru rețeta de mucenici aveți nevoie de:

  • 500 g făină;
  • 120 ml ulei;
  • 150 ml apă;
  • 2 linguri zahăr (sau mai mult dacă vreți să fie mai dulci, însă oricum vor fi însiropați);
  • 1 plic drojdie uscată (să scrie pe pachet că este pentru 500 g făină);
  • miere;
  • nucă;
  • scorțisoară.
  1. Se frământă un aluat din făină, apă, ulei, zahăr, drojdie (dacă folosiți uscată, nu este nevoie să o dizolvați). Aici cred eu că este și secretul. Eu până acum nu am depus prea mult efort la frământat si mucenicii, fiind de post, nu ieșeau prea pufoși. Acum am frământat aproximativ 20 de minute, până când aluatul a capătat o consistență elastică.
  2. Se lasă aluatul la crescut pentru aproximativ 40 de minute. Al meu după ce a crescut arăta așa:

3. Se întinde aluatul pe masă într-o foaie puțin mai groasă de 0,5 cm și se taie în fâșii late de 2 cm.

4. Se modelează apoi fâșiile în opt-uri.

5. Se pun în tavă și se dau la cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aproximativ 30 minute, sau până vedeți că s-au rumenit ușor.

6. Se scot din cuptor, se lasă să se răcească puțin (dacă îi însiropați cu sirop cu miere, pentru ca aceasta să nu își piardă din proprietăți).

7. Se pregătește un sirop din miere și puțină apă (atâta cât este nevoie pentru a căpăta o consitență lichidă), cu care se însiropează mucenicii din belșug.

8. Se presară nucă măcinată (oricâtă doriți) și scorțișoară.

Sunt foarte buni proaspeți, însă pot fi și păstrați vreo 3 zile la frigider, înveliți în folie de plastic.

Și vă rog frumos: sub nicio formă nu încercați să îi consumați cu 40 de pahare de vin. Sincer nu știu de unde a pornit această idee, dar nu are nicio legătură cu semnificația sărbătorii și cu siguranță nu poate duce la nimic bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *