Păstrăv la cuptor cu sos de roşii

Eu am făcut acest fel de mâncare cu păstrăv, în cartea de bucate de unde am cules reţeta, actorul principal era un crap, însă eu cred că la fel de bine poate fi făcut cu orice alt peşte. Sigur, nu mă bazez pe cunoştinţe culinare prea avansate, însă nu văd de ce vreun alt peşte s-ar certa cu acest sos delicios de roşii.

Eu am ales păstrăvul pentru că în 90 % din cazuri, acesta este peştele pe care îl consumăm, dintr-un motiv foarte simplu: îl găsesc viu în piaţă, iar după câteva întâmplări neplăcute cu peştele “proaspăt” cumpărat, acum alegem această varianta pentru că mergem la sigur. Vă mai spuneam în acest articol cum puteţi să vă daţi seama dacă peştele pe care doriţi să îl cumpăraţi este proaspăt sau nu. Eu, din păcate, după ce am învăţat aceste lucruri, am realizat că este şi foarte greu să găseşti în magazine sau pieţe peşte cu adevărat proaspăt.

Pentru această reţetă aveţi nevoie de:

  • 1 kg păstrăv (crap sau alt peşte);
  • 100 ml ulei ;
  • 2 roşii mari sau 4-5 roşii mai mici;
  • 4-5 căţei de usturoi;
  • câteva crenguţe de cimbru;
  • sare, piper după gust.

Dacă aveţi pregătite aceste ingrediente, de aici încolo nu mai aveţi mare lucru de făcut.

  1. Peştele spălat şi curăţat se pune într-o tavă, după ce în burtica lui se introduc crenguţe de cimbru şi căţei de usturoi. Eu am pus peştele peste o hârtie de copt pentru a fi mai uşor de scos apoi din tavă. Nu este obligatoriu.
  2. Peste peşte se aşază roşiile tăiate felii, apoi se pune uleiul şi se mai presară puţin cimbru. Apoi, sare şi piper după gust.

3. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit şi se lasă acolo până când peştele este bine pătruns şi mai scade puţin zeama de la roşii. Eu l-am lăsat cam o ora şi jumătate. Cred că se poate lăsa şi mai puţin. Păstrăvul nu are nevoie de un timp prea mare de gătit. Eu am vrut să ţin şi roşiile mai mult timp pentru a avea un suc mai dens. După ce am scos tava din cuptor arăta aşa.

4. Se păstrează câteva roşii pentru decor, în funcţie de câte porţii doriţi să pregătiţi, iar restul, împreună cu zeama pe care şi-au lăsat-o în cuptor, se pun intr-un mixer şi se trasformă într-un sos. Puteţi ajusta densitatea sosului, după preferinţe, punând mai multă sau mai puţină zeamă.

Totodată, vă vând şi un pont: puteţi folosi o parte din roşii la sos, iar din cealaltă parte, împreună cu toată zeama rămasă în tavă, puteţi face o supă cremă de roşii delicioasă. Eu aşa am făcut. Practic, aveţi 2 feluri de mâncare şi aţi gătit o singură dată 🙂

 

Sursa: Nicolae Mihai, Adriana Mihai, “Bucătărie şi sănătate. Reţete culinare”, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1989, p. 202.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *