Pate vegetal (de post)

A început postul Sfintelor Paști și astăzi aș vrea să vă propun o rețetă care în această perioadă vă va scoate cu siguranță din încurcătura de multe ori.

De altfel, începând de astăzi și până în Săptămâna Mare, când vom începe să pregătim mâncărurile de Paște, voi posta numai rețete de post, din două motive:

  • Postul face parte din tradițiile noastre. Postăm rețete de post din respect pentru semnificația acestei perioade și pentru cei care postesc și cărora le-aș putea face poftă cu feluri de mâncare de dulce;
  • Pentru că și în casa noastră se postește și nu ar avea cine să mănânce altfel de mâncăruri.

Acestea fiind zise, vă voi spune cum din câteva ingrediente simple, vă puteți prepara singuri, acasă, un pate vegetal rapid, ieftin și foarte sănătos. Astfel puteți renunța la conservele pe care le găsiți în magazine, scumpe și foarte sărace din punct de vedere nutritiv.

Rețeta de bază sună așa:

  • 100 g semințe de floarea soarelui crude;
  • aproximativ 80 g pastă de roșii;
  • 2-3 fire de ceapă verde;
  • ulei, sare, piper, boia de ardei iute sau dulce.

  1. Se macină semințele de floarea soarelui într-o râșniță, până se transformă într-o pulbere cât mai fină.

2. Se amestecă pulberea de semințe cu pasta de roșii. În funcție de cât de groasă este pasta de roșii, puteți pune mai multă sau mai puțină. Ideea este să se lege toată compoziția.

3. Adăugați ulei și frecați pasta obținută ca și când ați prepara o salată de vinete. În final trebuie să semene cât mai mult cu un pate, adică să fie cremos și să se poată întinde pe pâine.

4. Adăugați ceapa verde tocată, sare, piper, boia de ardei după gust.

Aceasta ar fi rețeta de bază, însă puteți “jongla” cu ea în multe feluri. Vă dau câteva idei:

  • în loc de ceapă verde, puteți pune ceapă uscată, ustoroi verde sau uscat, praz;
  • puteți adăuga în pate ardei, măsline, verdețuri diverse.

Totul depinde de ingredientele pe care le aveți la dispoziție, de sezon, de imaginația și gusturile dumneavoastră. Eu pot să vă asigur de acum că dacă îl încercați o data, îl veți pregăti și a doua oară.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *