Pesmeți cu ciocolată “adevărată”

Prin ciocolată “adevărată” înțeleg nu orice ciocolată de casă. Aici vorbim despre o rețetă mai boierească, dacă vreți să îi spunem așa. Știți rețeta de ciocolată de casă cu lapte praf, nu? Mulți dintre voi au făcut-o de mai multe ori sau cu siguranță cel puțin au mâncat-o (dacă vă trebuie totuși rețeta, o găsiți aici). Însă nu despre acea ciocolată de casă vă vorbesc astăzi, ci despre o ciocolată făcută în casă, dar fără lapte, asemănătoare cu ciocolata neagră din magazine. Diferența între ciocolata neagră din magazine și această ciocolată este una…de calitate. Dacă ne uităm pe ingredientele tabletelor de ciocolată neagră din majoritatea magazinelor, vom găsi ca ingredient principal, zahărul. Apoi, în funcție de calitatea acesteia, vor apărea masa de cacao în diferite procente, untul de cacao sau în cazuri mai nefericite, grăsimile de palmier, uleiurile hidrogenate sau parțial hidrogenate, lecitină din soia sau alți conservanți.

Eu am găsit o rețetă de ciocolată pură, din numai trei ingrediente, unde ingredientul principal este masa de cacao (așa cum ar trebui sa fie la orice rețetă de ciocolată adevărată). Ce este surprinzător la această rețetă de ciocolată este că se face extrem de ușor și dacă doriți, se poate turna în forme de bomboane, obținând niște praline făcute în casă, delicioase.

Masa de cacao vă spuneam că este (sau ar trebui să fie) principalul ingredient când vine vorba despre o ciocolată de calitate. O puteți găsi la magazine naturiste sau dacă veți căuta pe google “masă de cacao”, cu siguranță veți găsi mai multe magazine online de unde se poate cumpăra. Nu este chiar ieftină, dar merită din când în când cumpărată, pentru a vedea diferența de gust față de o ciocolată cumpărată din supermarket.

Pentru cei care nu știu ce este, masa de cacao este primul produs care rezultă după măcinarea boabelor de cacao. Este un amestec de cacao (cea pe care o găsim sub formă de pudră) și unt de cacao.

Ingredientele pe care le-am folosit la prepararea ciocolatei sunt:

  • masă de cacao;
  • unt de cocos (tot la magazine naturiste se găsește și poate fi înlocuit cu unt de cacao sau în lipsă, unt din lapte);
  • zahăr brut pudră (în poza mea nu se vede pudră, pentru că l-am măcinat ulterior la râșniță).

Nu voi specifica pentru niciunul din ele cantitatea, pentru că depinde de gustul și consistența ciocolatei pe care doriți să o obțineți. Mai mult unt va duce la o ciocolată mai cremoasă, mai puțin la o ciocolată tare, precum tabletele. Cât despre zahăr, după gust.

Mai întâi se amestecă într-un vas zahărul pudră cu untul, apoi se adaugă și masa de cacao.  Puneți vasul cu toate cele 3 ingrediente într-un vas mai mare cu apă fierbiente, la foc mic. Amestecați până se topește masa de cacao și rezultă o ciocolată lichidă. Ați observat că masa de cacao se va transforma, devenind lichidă, dintr-o consistență foarte dură. Turnată în forme de bomboane, după ce va sta mai multe ore la frigider, ciocolata va redeveni tare, ca cea din magazine.

Eu de data aceasta nu am pus-o în forme, ci am lăsat-o la frigider până a devenit cremoasă (nu tare), apoi am folosit-o pentru a unge niște pesmeți făcuți după această rețetă.

Am lipit apoi biscuiții câte doi și a rezultat ceva absolut delicios, ce nu se poate compara cu niciun biscuit cu ciocolată din magazine, oricât de bio ar fi ei. Nu mai are rost să spun cum au fost devorați de prichindei, în timp ce mama stătea liniștită știind că au parte de un dulce “curat” și chiar hrănitor.

Bineînțeles că biscuiții pot fi mai spectaculoși dacă sunt făcuți cu forme, ornați cu ce vă place, însă noi i-am preferat așa, rotunzi și simpli.

Pont: la rețeta de ciocolată puteți adăuga și lapte, pentru a avea un gust mai puțin amărui, dacă nu sunteți fan ciocolată neagră. Cu cât mai mult lapte veți adăuga, cu atât mai cremoasă va fi ciocolata. Vă puteți prepara astfel acasă și o cremă de ciocolată și să renunțați la Finetti sau Nutella.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *