Poale în brâu, reţetă uitată…în cuptor

Nu am obiceiul să postez reţete de dulce în post, însă astăzi mă văd obligată să fac o excepţie. Este o reţetă “cu cântec”. Pe scurt, astăzi m-am apucat să pregătesc o gustare pentru prânzul de mâine al copiilor. Avem un drum mai lung de făcut cu maşina şi ultima dată când am făcut acest lucru m-am simţit vinovată pentru că le-am dat să ronţăie lucruri mai puţin sănătoase. Prin urmare, am zis că nişte poale în brâu făcute în casă vor fi pe gustul lor şi mă vor face să mă simt mai bine. Le-am pozat din toate unghiurile pentru a posta reţeta, însă la final…cu gândurile aiurea, am uitat de ele în cuptor.

Nu mi se mai păreau de postat, apoi mi-am spus că nu este deloc rău să arăt şi altora că mai greşesc. Este normal şi de la ideea aceasta am pornit şi blogul: să vedem cu un om fără vreun talent aparte poate găti tot felul de mâncăruri aşa cum se pricepe mai bine, apoi vă poate arăta rezultatele pentru a vă inspira şi a vă convinge să le încercaţi. Ciudat, însă postarea de pe facebook a plăcut şi oameni mi-au spus că “poalele” mele arată chiar bine, ba o doamnă mi-a cerut şi reţeta şi nu o pot refuza. Doamna Aurelia, postarea este deci cu dedicaţie specială pentru dumneavoastră. Ca o paranteză, mai avem aici pe blog o reţetă de poale în brâu, diferită de aceasta. O găsiţi aici.

Ingrediente pentru această reţetă (din care mi-au ieşit fix 4 plăcinţele):

Aluat:

  • 250 g făină;
  • 125 ml lapte;
  • 2 linguri de zahăr brut;
  • un cubuleţ de unt;
  • 1 ou;
  • o jumătate de pachet de drojdie uscată.

  1. Se amestecă toate ingredientele, se frământă aluatul aproximativ 10 minute, apoi se lasă la crescut.
  2. După ce creşte vreo 45 de minute, se ia aluatul şi se întinde o foaie cu grosimea undeva între 0,5 şi 1 cm.

3. Se taie apoi foaia în 4 părţi egale.

4. Se mai trage puţin de marginile celor patru bucăţi de aluat pentru a ajunge cât mai aproape de forma unui pătrat.

Acum, umplutura:

  • 2 au fost umplute cu brânză sărată (brânză amestecată cu ou, puţin zahăr şi o linguriţă de griş);

  • 2 au fost umplute cu coacăze (am amestecat câteva linguriţe de coacăze roşii cu puţin zahăr şi 2 linguriţe de griş).

5. Se pune umplutura în mijlocul celor 4 pătrăţele.

6. Se strâng marginile pătrăţelelor şi se formează un plic, apoi se presează aluatul între degete acolo unde se unesc marginile pentru a nu se desface în timpul coacerii.

7. Se mai lasă la crescut pentru 10 minute, apoi se ung cu ou bătut şi se pun în cuptorul preîncălzit, la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute, sau până se rumenesc uşor. UŞOR, nu ca ale mele 🙂

P.S. : da, pe hârtia de copt se văd urmele coacerii anterioare a unor chifteluţe. Nu-i bai, nu se ceartă între ele şi scrie şi pe pachetul de hârtie că poate fi folosită de mai multe ori. Economie.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *