Prăjitură cu prune şi mere

Cu prune şi mere, însă la fel de bine poate fi cu caise, piersici, cireşe, vişine, gutui, pere, zmeură, afine, mure şi lista poate continua cu orice fructe vă plac sau puteţi găsi, în funcţie de sezon. În reţeta originală reţeta era cu prune, mere şi vişine. Vişine nu am mai avut de unde să iau acum, aşa că am rămas cu celelalte două. Este un fel de tartă acoperită cu muuuulte fructe. Acest lucru mi-a plăcut la reţetă şi m-a făcut curioasă să o încerc. Faptul că are mai multe fructe decât aluat. În plus, de la atâtea fructe, blatul devine însiropat cu sucul lor.

Se poate pregăti destul de uşor. Eu am făcut-o într-o seară, dupa ora 9:00 cu ajutorul unui prichindel, ale cărui mânuţe hărnicuţe se văd şi în fotografii. Până la ora 10:00, prăjitura deja se cocea în cuptor de câteva zeci de minute, iar prichindeii erau în pat aproape adormiţi. În concluzie, nu aveţi nevoie de prea mult timp pentru a o pregăti. Cel mai mult cred ca a durat taierea fructelor.

Ingrediente:

  • un cubuleţ de unt;
  • 2 linguri smântână;
  • 5 linguri zahăr;
  • 4 ouă;
  • 9 linguri făină;
  • 1 pachet praf de copt;
  • 2 mere;
  • 1 kg prune.

  1. Untul se freacă bine cu zahărul, se adaugă ouăle bine bătute, apoi smântâna.

2. Se adaugă praful de copt şi făina. Se obţine un aluat moale.

3. Se unge o tavă cu ulei sau unt, se presară cu făină, se toarnă aluatul, uniformizându-l cu cuţitul sau o lingură pe toată tava.

4. Se introduce în cuptorul preîncălzit să se coacă puţin, timp în care ne ocupăm de fructe. Merele le-am tăiat cubuleţe, iar prunele în sferturi.

5. Se scoate prăjitura din cuptor, se pun fructele, apoi se pune din nou în cuptor.

6. Se scoate după ce fructele s-au copt bine.

Se taie când s-a răcit şi se pudrează cu zahăr şi scorţişoară. A fost un deliciu, servită a doua zi la micul dejun.

 

Sursa: Didi Balmez, “Reţete culinare”, Ed. Tehnică, Bucureşti, 1985, p. 360.

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *