Prăjitură tradițională cu mălai

Îmi aduc aminte când mi-a venit ideea acestui blog și m-am apucat să răsfoiesc cărțile de bucate de acasă, acele cărți care stăteau de zeci de ani uitate în dulapul de bucătărie al mamei, pe care eu le-am luat cu mine când am plecat de acasă pentru a le așeza frumos pe un raft în bucătărie și a le deschide de câteva ori pe an.

Am găsit atunci într-o singură carte de bucate o mulțime de rețete pe bază de mălai, feluri principale și deserturi, foarte interesante și de care nici măcar nu auzisem până atunci. M-am întrebat de ce în meniurile restaurantelor care se numesc “tradiționale” nu se regăsesc aceste bucate și încă mă mai întreb. Printre primele rețete postate aici a fost mămăliguța cu brânză la cuptor (rețeta aici), apoi am făcut o “pizza tradițională”, mai pe românește zis, o mămăliguță cu cașcaval și sos de roșii (rețeta aici), am ajuns și în Bucovina cu ajutorul unui balmoș de Bucovina (rețeta aici), am mers pe urmele lui Creangă și am gătit ca și mama sa, o alivancă (rețeta aici), apoi am făcut o mămăligă cu ochiuri la cuptor (rețeta aici), după care mi-am adus aminte de copilărie și de unul dintre primele feluri de mâncare pe care am învățat să le fac, omletă cu mămăligă și cartofi (rețeta aici). Astăzi a venit rândul prăjiturii cu mălai. Este gustoasă, sățioasă, ușor de făcut și conține ingrediente simple, accesibile.

Ingrediente:

  • 500 g mălai;
  • 500 ml lapte + încă puțin pentru aluatul de clătite;
  • 1 pliculeț drojdie uscată;
  • 4 ouă;
  • 2 linguri făină;
  • 1 lingură zahăr;
  • 1 lingură unt.

1. Se opărește mălaiul cu laptele fierbinte, se amestecă bine și se lasă să se răcorească.

2. Se frecă gălbenușurile de la 3 ouă cu zahărul, se adaugă drojdia și se amestecă totul cu mălaiul, apoi se pune la crescut.

3. Se face un aluat de clătite dintr-un ou, două linguri făină și puțin lapte (până ajunge la consistența aluatului de clătite).

4. Când a crescut coca, se unge tava cu unt, se așază coca din mălai, deasupra se pun bucățele de unt, apoi se toarnă aluatul de clătite.

5. Se introduce în cuptor să se coacă.

6. Este gata când se rumenește frumos deasupra. Atunci se scoate și dacă doriți, se pudrează cu zahăr. Dacă aveți răbdare, cel mai bine este să o consumați rece, de la frigider.

Eu nu am pudrat-o cu zahăr și am lăsat-o așa. De asemenea, nu am apucat să fac și o fotografie cu o bucată tăiată, însă cred că vă puteți imagina cum arată. La bază aluatul cu mălai, iar deasura o cremă cu o consistență asemănătoare cremei de zahăr ars.

 

Sursa: Didi Balmez, “Rețete culinare”, Ed. Tehnică, București, 1985, p. 84.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *