Sfaturi practice – ep. 7: despre cum preparăm carnea și sănătos, și gustos

Nu am mai revenit de mult timp asupra articolelor din categoria “sfaturi practice”, iar astăzi, răsfoind o carte despre tot felul de trucuri și sfaturi utile în gospodărie, am dat peste câteva informații care mi s-au părut de folos referitoare la modul în care se prepară carnea de diferite tipuri. M-am gândit să împărtășesc cu voi o parte din ele, gândindu-mă că, pe de o parte, vă vor fi vouă utile, iar pe de altă parte, voi găsi și eu mai ușor aici, pe blog, informațiile care mă vor interesa la un moment dat.

Am selectat informațiile care mi s-au părut cele mai utile:

 1. Carnea pentru rulade sau pentru preparate cu sos devine foarte gustoasă dacă înainte de a fi gătită se ține într-o marinată făcută din ulei și usturoi tăiat mărunt.
 2. Pentru a vă da seama dacă o bucată de carne a fost congelată și decongelată înainte de a ajunge la vânzare, uitați-vă dacă aceasta sângerează. Carnea care a mai fost congelată sângerează abundent, pe când carnea proaspătă, aproape deloc.
 3. Cotletele slabe devin suculente dacă înainte de a fi gătite, le lăsați câteva minute în apă cu oțet.
 4. Nu puneți niciodată boia de ardei pe carnea crudă, pentru că friptura va căpăta un gust amar. Boiaua se adaugă când carnea este aproape gata.
 5. Ungeți carnea înainte de a o prăji cu ulei de măsline. Devine fragedă și zemoasă.
 6. Nu lăsați carnea proaspătă învelită în hârtie, pentru că aceasta absoarbe sucul și gustul bun.
 7. Carnea este bine să fie sărată numai atunci când este aproape gata, pentru că sarea, pe de o parte absoarbe sucul, iar pe de altă parte, poate forma o crustă amăruie.
 8. Carnea devine foarte fragedă și suculentă dacă înainte de a o frige o înmuiați scurt în apă clocotită.
 9. Carnea tare se frăgezește dacă adăugați la fierbere o linguriță de oțet sau un vârf de cuțit de bicarbonat.
 10. Carnea stropită cu suc de lămâie își păstrează sucul și frăgezimea.
 11. Carnea se frăgezește mai repede la fiert dacă, cu o seară înainte de a fi gătită, o înveliți într-o pânză înmuiată în țuică. După câteva minute de fiert/ copt, mirosul alcoolului dispare.
 12. Carnea se rumenește frumos pe grătar, dacă presărați deasupra puțin zahăr.
 13. Carnea devinde foarte fragedă dacă înainte cu o jumătate de oră de a fi gătită, se vâră într-o baie de iaurt.
 14. Carnea pentru șnițele să bate între două folii de plastic. Este mai curat, mai igienic, iar carnea nu își pierde sucul.
 15. Carnea de miel sau de oaie, ca să fie mai fragedă și să nu aibă miros, se opărește cu lapte clocotit. Laptele trebuie să acopere bucățile de carne și se lasă să acționeze o oră. Dacă porția de carne este mare, laptele se poate “lungi” cu apă.

Sper că informațiile au fost utile și daca mai aveți și voi alte ponturi, lista rămâne deschisă.

Vă invit să citiți și celelalte articole din această categorie, atunci când aveți nelămuriri, întrebări, curiozități gastronomice. Până acum, am scris despre legume, fructe, pește, cozonaci în aceste articole:

 

Sursa text articol: “Străbunica știe tot – 1500 de sfaturi practice”, Ediția a II-a, Ed. Cosânzeana, București, 2013.

Sursa foto: www.lavanguardia.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *