Salată de ciuperci cu legume (de post)

Din categoria “Ce mai gătim până se termină postul?”, am găsit această rețetă de salată de ciuperci și legume. Este asemănătoare la gust cu o salata orientală de post, numai că măslinele sunt înlocuite de ciuperci,  iar diversitatea de legume este mai mare, ceea ce o face pe de o parte mai consistentă, iar pe de altă parte mai hrănitoare, deși este o salată foarte ușoară. Noi am pregătit-o într-o seară și a fost foarte bună și mâncată pe loc, dar și a doua zi, rece, mâncată acasă sau pusă într-o caserolă și luată la serviciu. Pentru această salată eu am folosit ciuperci champignon, dar cred ca orice fel de ciuperci poate fi folosit cu succes. Chiar și (sau mai ales) ciupercile murate, dacă aveți așa ceva prin cămară.

Lista de ingrediente sună așa:

  • 1/2 kg ciuperci;
  • 4 cartofi;
  • 1 morcov;
  • 100 g mazăre congelată;
  • 100 g porumb congelat;
  • 1 castravete acru;
  • 1 ceapă roșie;
  • ulei, oțet, sare, piper.
  1. Legumele pot fi preparate în două feluri – prin fierbere sau la abur. Eu am folosit varianta la abur, adică am pus toate legumele și ciupercile gata tocate în aparat și le-am lăsat acolo 30 de minute. Dacă nu aveți un aparat de gătit la aburi, toate se vor fierbe: într-un vas, în apă cu sare, ciupercile, pentru aproximativ 15 minute, în alt vas cartofii și morcovul în coajă și în al treilea vas mazărea și porumbul. Sau curățați și cartofii și morcovul, le tăiați cubulețe și le fierbeți împreună cu mazărea și porumbul, în cazul în care vreți să mai gătiți și altceva și nu vreți să ocupați tot aragazul. Oricum ar fi, la final trebuie să avem niște legume și ciuperci fierte, toate tăiate cubulețe, felii, sau lăsate ca atare.

2. Se pun toate legumele și ciupercile într-un vas mare și apoi se adaugă ceapa tăiată solzișori, castravetele murat, ulei, după care se potrivește de sare, piper și oțet.

Cam aici se termină toată povestea. O salată în doi pași, destul de ușor de făcut, cu ingrediente la îndemână. Până la următoarea rețetă de post vă urez poftă bună la aceasta și inspirație pentru altele (alte rețete).

 

Sursa: Radu Moraru, Elena Racoviță, Rodica Racoviță, Viola Lengyel, “Mâncăruri de post”, Editura Sophia, București, 2006.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *