Sarmale – rețetă adaptată pentru copii

De ce să nu beneficieze și copiii de pe urma bucatelor noastre tradiționale? Anul acesta, de Crăciun, copiii mei (mici) au descoperit sarmalele. Pe cele făcute de mama mea, care sunt destul de ușoare, însă nu pot să spun că nu le-am dat să mănânce cu oarecare emoții, fiind pentru prima dată în viața lor când au mâncat așa ceva. Și nu vă pot descrie ce era la gura lor. Lupul din povestea “Capra cu trei iezi”, atunci când înfuleca lacom la pomana sărmanilor iezișori era chiar superficial pe lângă iezii mei. De atunci am auzit de nenumărate ori: “Eu mănânc numai sarmale”, “Mâncarea mea preferată este sarmaua”, “Eu vreau sarmale dimineața, la prânz și seara, toată ziua numai sarmale”. M-am văzut pusă în dificultate și ca orice mamă/căpriță care face totul pentru copiii/iezii ei, m-am apucat sa fac și sarmale pentru copii. N-am știut dacă vor fi primite cu același entuziasm, având în vedere ca urma să schimb câte ceva pe ici-pe colo, dar m-am pus pe treaba și rezultatul a fost, spre marea mea bucurie și satisfacție, pe placul lor, întrucât citatele de mai sus au continuat.

Așadar, dacă aveți copii mici în casă și nu vreți să le dați la vârste la care stomăcelul lor nu este pregătit pentru așa ceva, carne tocată de porc sau afumătură, însă totuși vreți să le satisfaceți pofta, vă propun această rețetă de sarmale foarte ușoare și hrănitoare care, de dragul copiilor, pot fi preparate pentru toată familia, sau pe care puteți să le pregătiți separat pentru cei mici atunci când le gătiți pe cele clasice.

Eu v-aș recomanda această rețetă nu numai pentru copii, ci și pentru bătrâni,  persoane cu probleme de sănătate, sau care sunt la regim. Ce am făcut diferit la aceste sarmale? Am înlocuit carnea de porc cu piept de rață de la țară, orezul alb cu hrișca integrală, am eliminat afumătura și grăsimea și nu am mai adăugat sare, având în vedere că varza era deja sărată.

Pe scurt, pentru “sarmalele copilărești”, aveți nevoie de (din cantitățile de mai jos am obținut vreo 30 de sarmale, deci dacă doriți mai multe dublați/triplați cantinatea):

  • 700 g piept de rață (pui sau curcan, în lipsa măcăitoarelor);
  • o varză murată de dimensiune medie;
  • 3 mâini de hrișcă integrală;
  • 200 g pastă de roșii;
  • 2 cepe mici;
  • o felie de pâine;
  • puțin mărar;
  • o legătură de cimbru.

  1. Ceapa tocată am fiert-o în prealabil în foarte puțină apă, apoi am adăugat hrișca, pentru a o hidrata înainte de a o băga la cuptor.

2. Am adăugat apoi peste carnea tocată, ceapa și hrișca, mărarul tocat mărunt, felia de pâine înmuiată în apă și apoi bine stoarsă, și cimbrul (frunzele, iar codițele le-am păstrat).

3. Am pregătit frunzele de varză cu cred că știți deja și am trecut la împachetat. Cotorul de varză și frunzulițele care nu corespundeau le-am tocat.

4. Am uns o tavă cu ulei, am pus un strat de varză tocată, un strat de sarmale, apoi codițele de cimbru cu frunzele care au mai rămas pe ele, sos de roșii, următorul strat de sarmale, iar varză tocată și iar sos de roșii.

5. Am pus apă până la nivelul celui de al doilea strat de sarmale, am băgat tava într-o pungă pentru friptură (daca aveți capac, nu e nevoie) și apoi direct în cuptorul încins.

Le-am ținut cam o oră și jumătate – 2 ore la foc mic. Înainte să fie gata, am scos punga și le-am lăsat să se și rumenească puțin.

Mai rămâne numai să vă urez “Poftă mare, de la mic la mare!”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *