Scovergi (de post)

Încă suntem în post, in timp ce gătim și câte ceva pentru Paște. Știți momentele acelea când ai bucătăria plină, gătești de toate, dar nu mănânci din ele? Așa este la noi acum. Între un drob si un tort cu cremă de zahăr ars, am mai făcut și ceva rapid, ca să mancam și noi, dar să continuam și cu postul. Nu știu dacă voi mâncați scovergi când erați mici, dar pentru mine aceste lipii prajite sunt legate de verile petrecute la țară, la bunici. Îmi aduc aminte de bunica cum frământă in covata, apoi întindea aluatul, le prăjea și le stivuia la sfârșit pe o farfurie. Cand făcea scovergi…pai făcea, că eu am în memorie acel teanc cu scovergi calde din care noi luam si le mâncăm după preferințe. Unii cu gem, alții cu brânză.

Astazi va ofer si eu rețeta mea de scovergi pe care să le faceți dacă nu acum, că poate sunteți ocupați cu mâncărurile pascale, poate după sarbatoare. Sau poate le faceți sa le consumați în loc de pâine proaspătă, la masă.

Ingrediente (pentru vreo 10 scovergi):

  • 400 ml apă;
  • 700 g făină;
  • 25 g drojdie proaspătă;
  • 2 linguri de zahăr;
  • Ulei pentru prăjit.

1. Drojdia se dizolvă într-o ceașcă de apă călduță, din cantitatea totală de apă, se adaugă zahărul si 2-3 linguri de făină  (tot din cantitatea totală a rețetei), apoi maiaua se lasă la crescut.

2. Cand maiaua a crescut, se pun într-un vas încăpător restul de apă și de făină, se face o adâncitură în mijloc, se pune maiaua si se frământă până obtinem un aluat omogen și elastic. Apoi se lasă la crescut.

3. După ce a crescut, se ia câte un pumn de aluat, cam cât o minge de tenis, care se întinde pe masă, astfel încât să aibă 3-4 mm grosime. Nu vrem să fie nici prea groase, pentru că se vor umfla in tigaie, dar nici prea subtiri pentru ca atunci vor deveni tari după prajit.

4. Se prăjesc in ulei încins cateva minute pe o parte, până se rumenesc, apoi se întorc si pe partea cealaltă.

5. Când sunt gata, se scot pe niște șervețele, pentru a absorbi excesul de ulei.

La final, sunteți liberi sa le mâncați oricum. Sunt practic niște lipii prăjite, deci pot fi folosite la orice ați folosi si niște pâine. Mie îmi plac cel mai mult calde, cu brânză. De data aceasta le-am mâncat cu gem. Foarte bune și așa. Dacă vă rămân, sunt bune și a doua zi reci sau puțin încălzite.

Poftă mare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *