Sfaturi practice – ep. 9: despre păstrarea, curățarea și gătirea peștelui – continuare

În articolul precedent am început lista recomandărilor privind curățarea, păstrarea si gătirea corectă a peștelui. Pentru că nu am epuizat informațiile interesante găsite, mai continui și astăzi lista. Eu zic ca sunt lucruri interesante, pe care unii dintre voi le cunosc, alții nu. Acum, cu atâtea recomandări despre ce facem cu peștele, sunt sigură că vom avea toți parte duminică de preparate perfecte. Spor la lectură și apoi la gătit!

  1. La fierberea înăbușită a peștelui, între vas și capac se poate pune un șervet ud, care reține o bună parte din mirosul degajat în timpul fierberii. O fierbere prelungită denaturează mult atât gustul peștelui, cât și valoarea sa alimentară.
  2. Oasele mici din carnea peștelui dispar, dacă în apa unde îl fierbeți adăugați un pumn de măcriș sau dacă înainte de a-l băga la cuptor, îl frecați cu aceeași plantă. Măcrișul distruge oasele subțiri.
  3. Înainte de a frige fileul de pește, ungeți-l cu puțin suc de lămâie. În acest mod, carnea devine foarte tare și nu se mai fărâmă în tigaie.
  4. Fileurile de pește (ca și cotletele și șnițelele), se ard repede dacă înainte de prăjire le tăvăliți prin prea multă făină. Ca să rămână aurii, înlăturați surplusul de făină.
  5. Când peștele urmează să fie prăjit, este bine ca împănarea cu făină, mălai sau pesmet să se facă cu puțin timp înainte de punerea lui în tigaie. În felul acesta, crusta nu se va mai rupe și peștele nu va fi prea gras.
  6. Fileurile de pește cu piele groasă (precum macroul) se curbează la fript. Dacă înainte de a le pune în uleiul încins, le crestați pielea cu un cuțit ascuțit, își vor păstra forma inițială.
  7. După ce frigeți peștele, vaporizați fiecare bucată, cât este încă fierbinte, cu oțet de mere. Le va conferi o savoare picantă, atenuând eventualul miros de mâl.
  8. Peștele fript nu se mai lipește de tigaie, dacă punem în ulei câteva rondele de lămâie.
  9. Mirosul de pește iese mai ușor de pe mâini dacă înainte de a ne spăla cu săpun, ne frecăm palmele cu zaț de cafea.

Vă invit să citiți și celelalte articole din această categorie, atunci când aveți nelămuriri, întrebări, curiozități gastronomice. Până acum, am scris despre legume, zarzavaturi, fructe, pește, cozonaci, carne în aceste articole:

Poza de la inceputul articolului ne vorbeste despre un pastrav la cuptor cu sos de mustar si usturoi, reteta pe care am postat-o mai demult, aici.

Sursa text articol: “Străbunica știe tot – 1500 de sfaturi practice”, Ediția a II-a, Ed. Cosânzeana, București, 2013. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *