Sfaturi practice – ep. 8: despre păstrarea, curățarea și gătirea peștelui

În câteva zile vom avea a doua mare sărbătoare din acest post, Intrarea Domnului în Ierusalim, mai popular numită Floriile, ocazie cu care cei care au postit (și evident, nu numai) se vor bucura de preparate gustoase din pește.

Așa că m-am gândit că două articole vă pot fi folositoare în această perioadă: unul despre cum recunoaștem peștele proaspăt în magazine (articol mai vechi, pe care îl găsiți aici) și altul despre cele mai bune metode de păstrare, curățare și gătire a lui. Despre aceste lucruri intenționez să vă vorbesc astăzi. Am adunat câteva informații, le-am selectat pe cele care mi s-au părut mai importante, și am ajuns la următoarea listă de recomandări:

  1. După ce cumpărați peștele, acesta trebuie scos din hârtia/ punga în care a fost ambalat, se învelește într-un șervet udat cu oțet și se păstrează într-un castron de inox sau într-un vas emailat.
  2. Când peștele miroase a noroi, i se vâră în gură o linguriță de oțet, având grijă de a îi ține urechile închise, pentru ca oțetul să pătrundă în corp. Aceasta se face înainte de a-l curăța de solzi și de măruntaie.
  3. Linul are pielea neagră, năclăită, de aceea se curăță ori înmuindu-l repede în apă clocotită și apoi se rade, ori se freacă pielea cu cenușă și apoi se limpezește în câteva ape reci.
  4. Peștele se curăță ușor dacă se face o incizie la baza cozii și se împing solzii cu degetul în sus (spre cap).
  5. Peștele se curăță mult mai ușor de solzi dacă este scufundat o dată în apă clocotită, apoi în apă rece.
  6. Peștele se curăță ușor de solzi cu ajutorul răzătoarei mari.
  7. Pentru a dezgheța peștele, vârâți-l într-o pungă de plastic și scufundați-l în apă caldă.
  8. Peștele sărat se desărează ușor punându-l într-un vas cu apă călduță (cât să-l acopere bine), în care adăugați o felie groasă de miez de pâine și câțiva cartofi fierți întregi.
  9. Pentru a-și menține gustul de proaspăt, este recomandabil ca sărarea peștelui să se facă numai în momentul preparării.
  10. Pentru a evita desfacerea cărnii peștilor când îi fierbem, se adaugă în apă puțin oțet.

Eu una, am aflat cu ocazia scrierii acestui articol câteva lucruri noi și interesante. Sper ca informațiile prezentate să vă fie și vouă de folos.

Nu am epuizat toate lucrurile interesante despre pește găsite astăzi, așa că zilele următoare voi reveni cu o continuare a articolului.

Vă invit să citiți și celelalte articole din această categorie, atunci când aveți nelămuriri, întrebări, curiozități gastronomice. Până acum, am scris despre legume, zarzavaturi, fructe, pește, cozonaci, carne în aceste articole:

Sursa text articol: “Străbunica știe tot – 1500 de sfaturi practice”, Ediția a II-a, Ed. Cosânzeana, București, 2013.

Sursa foto: www.click.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *