Socată

Sunt ceva ani de când am facut singură, pentru prima dată, socată, după reţeta mamei mele. Am fost atunci atât de încântaţi de rezultat, încât nu a mai urmat niciun an fără să aşteptăm primăvara şi pentru a ne prepara socata noastră. Şi nu ne mulţumim să o facem o singură dată, ci cât timp socul este înflorit noi terminăm o oală mare de socată numai pentru a începe alta.

Anul acesta pot spune că am fost chiar cumpătaţi dacă mă gândesc că au fost ani în care preparam socata într-o oala de 15 l şi aveam frigiderul plin numai cu sticle. Nici măcar nu ne ţinea prea mult timp pentru că de fiecare dată când veneam de afară sau aveam poftă de o băutură răcoritoare, dam repede pe gât un pahar sau două. Şi nici nu cred ca este rău. Până la urmă este o băutură preparată în casă, în care ştiţi ce aţi pus. Da, are şi zahăr, însă mare pare din el fermentează, se transformă, băutura devine acidulată şi nu mai este aceeaşi cantitate de zahăr în produsul final, şi oricum, puţin zahăr nu spune nimeni că strică. Probabi cei 5 litri de socată pe care îi preparaţi după această reţetă au mai puţin zahăr decât câteva pahare de suc cumpărat. Nu ştiu, nu am verificat nimic, numai bănuiesc.

Aşadar vă îndemn cu tot dragul să încercaţi şi voi şi pot să vă promit de acum că veţi fi mulţumiţi.

Ingrediente:

  • 5 l de apă;
  • 2 lămâi;
  • 500 g zahăr;
  • o mână de flori de soc;
  • câteva boabe de orez (ajută fermentaţia);
  • 2 linguri de zahăr ars;
  • 1/3 pahar oţet.

Zahărul ars trebuie pregătit. Îl topiţi pe aragaz, la foc foarte mic. Este mai mult pentru culoare.

Se amestecă apoi toate ingredientele într-o oală mare şi se lasă 3 zile la fermentat, amestecând în ea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Veţi observa că după aproximativ 3 zile va începe să fermenteze. Atunci este momentul să o strecuraţi şi să o puneţi în sticle, la frigider. Dacă ţineţi vasul în loc răcoros este posibil să îi ia mai mult timp să fermenteze. În schimb, dacă îl ţineţi în căldură, va fermenta mai repede. Îmi aduc aminte că într-un an am fost la Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului primăvara, când era socul înflorit şi în curţile caselor-muzeu erau lăsate la soare bidoane de 5 l cu socată.

Dacă doriţi să rămână acidulată, păstraţi-o în sticle bine închise. Nu fermentează atât de puternic precum mustul de exemplu, aşa că nu sunteţi în pericol să plesnească sticlele în frigider. Totuşi, dacă plecaţi de acasă mai mult timp, este bine să lăsaţi sticlele să răsufle puţin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *