Tartă cu zmeură (sau orice fructe vreți)

Aseara m-am apucat cu copilul să numărăm fructele care se coc la noi în țară vara. Fără să ne gândim prea mult, am ajuns la 15 și sunt sigură că dacă mai zăboveam asupra subiectului mai găseam și altele. Nu am rămas însă acolo și am continuat cu fructele care se coc toamna și primăvara.

Pe scurt, concluzia a fost că suntem atât de norocoși că trăim în țara noastră, unde ne putem bucura de atâtea bunătăți. Copilul a ajuns la această concluzie. Voi v-ați gândit vreodată la acest lucru? Nu am luat în calcul și legumele pentru că nu intră în sfera pasiunilor celui mic, însă cu siguranță ar trebui să fie și ele un motiv de mândrie.

Discuția mi-a adus aminte și de această tartă, pe care am descoprit-o mai demult și de atunci o tot fac cu diverse fructe de sezon. Practic puteți pune în ea tot ce vă place sau ce aveți la îndemână. Acum am făcut-o cu zmeură pentru că avem în mica noastră grădină din belșug, dar la fel de bună poate fi cu caise, piersici, afine, coacăze, cireșe, vișine, căpșuni, mere etc. sau o combinație între acestea.

Nu mai știu de unde am cules rețeta, pentru că de mult timp stă notată într-un caiet, însă ea sună cam așa:

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g făină;
  • 250 g unt;
  • 2 ouă;
  • puțin lapte;
  • 100 g zahăr.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 1 kg zmeură (sau ce fructe veți folosi);
  • zahăr după gust;
  • puțin unt;
  • 2-3 linguri de pesmet sau griș;
  • opțional, puțină esență de vanilie sau rom.

1. Se face un aluat din ingredientele menționate mai sus. Laptele se pune la sfârșit, în funcție de cât de tare ne iese aluatul. Ideea este să avem un aluat sfărâmicios, însă care se leagă totuși. După ce obținem ceea ce dorim de la el, băgăm aluatul la frigider 30 de minute.

2. Se pregătesc fructele. Cele mici, precum zmeura mea, numai se spală. Cele mai mari se spală, se curăță de coajă și se taie în bucăți măricele. Apoi fructele se amestecă cu zahăr, puțin unt, esența de vanilie sau de rom și pesmetul sau grișul. Acestea din urmă vor absorbi zeama în exces, așa că fructele pot fi puse fără problemă proaspete, fără să fie călite înainte pentru a mai pierde din suc.

3. Se scoate aluatul din frigider și se împarte în două bucăți inegale: două treimi și o treime. Se întinde mai întâi partea mai mare din aluat până ajunge ceva mai mare decât dimensiunea tăvii. Va trebui să acopere fundul tăvii, plus pereții. Se așează în tava tapetată cu unt și puțină făină, iar marginile se ung cu ou pentru a se lipi mai bine de următoarea foaie.

4. Se pune toată umplutura, apoi se întinde și partea mai mică din aluat, care se pune deasupra. Nu trebuie să stea perfect dreaptă deasupra. Mie mi se pare chiar că are mai mult farmec dacă foaia este mai mare și îi fac și niște cute, astfel încât să ajungă la dimensiunea tăvii. Marginile foii de deasupra trebuie să fie peste marginile foii de dedesupt.

5. Se unge toată tarta cu ou, insistând la margini pentru a se lipi bine foile una de cealaltă, apoi se presară deasupra zahăr și scorțișoară.

6. Se introduce la cuptor pentru aproximativ 50 de minute, după care ar trebui să arate așa:

Am uitat să fac poze în timpul procesului, însă cred că ați prins ideea. Este ușor de făcut și gustul…nu mai zic. Dacă mai puneți lângă ea si o cupă – două de înghețata…mmmm

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *