Top 5 rețete delicioase de post

Mi-a venit astăzi această idee, de a pune laolaltă câteva rețete pe care le-am scris aici, în timpul posturilor din ultimul an. Topul l-am făcut după prefernțele personale, nu aș spune că acestea sunt cele mai reușite rețete de post, dar se numără printre preferatele mele. Scopul acestui “top” este ca el să devină o sursă de inspirație ușor de urmărit pentru cei care sunt în pană de idei în această perioadă.

Așadar, într-o ordine aleatoare, pentru că mie toate îmi plac:

  1. Salată de boeuf (rețeta aici). Dacă ați gusta-o fără să fiți de față la prepararea ei, probabil ați fi surprinși să aflați că este de post. De când am descoperit maioneza vegetală, din nuci, cu care este “legată” această salată, am tot folosit-o fie la salate, fie ca sos, în combinații diverse. Poate vă va plăcea atât de mult încât o veți folosi în locul celei clasice și la salata de boef pe care o veți pregăti de Sărbători. Numai o idee să vă suprindeți puțin invitații.

2. Borș de ciuperci (rețeta aici). Este felul de mâncare perfect pentru a vă asigura necesarul de vitamite și proteine în perioada postului, și în plus, având în vedere vremea de afară, dacă o mâncați fierbinte, cu niște pâine caldă, proaspătă, nici nu veți mai avea nevoie de altceva.

3. Chifteluțe de linte (rețeta aici). Până nu demult, când auzeam cuvântul chiftele mă duceam imediat cu gândul numai la chiftelele din carne de porc, prăjite, pe care le făcea mama. Nu că aș avea ceva cu ele, sunt în continuare la locul lor în topul preferințelor, dar ca o revelație, am realizat că se pot face chiftele în 1000 de moduri, din 1000 de ingredinte diferite. Bine, exagerez, dar după ce am descoperit chifteluțele din năut, din linte, din pește, din legume de toate felurile, cu brânză, cu ouă sau fără de nici unele, prăjite în ulei, coapte în tigaie sau în cuptor, mi se pare că viziunea mea asupra chiftelelor era destul de limitată.

4. Ghiveci călugăresc (rețeta aici). Mie îmi plac foarte mult mâncărurile cu multe legume și cu sos. Ghiveciul de legume era mâncarea pe care vara mama ne-o prepara destul de des, iar pofta cu care mâncam pâinea proaspătă înmuiată în sos…vai, încă este prezentă la fiecare mâncare cu sos. Partea bună este că acum putem pregăti un ghiveci de legume chiar și iarna, folosind legumele care se găsesc în piețe și completând cu legume congelate.

5. Pate vegetal (rețeta aici). Nu știu de ce am lăsat această rețetă la urmă, pentru că aș putea spune că ar trebui să se afle în fruntea listei. Chiar aseară mă plimbam prin supermaket încercând să găsesc ceva ce aș putea să cumpăr pentru a mânca a doua zi la serviciu. După ce am căscat gura printre rafturi și am aruncat ochii pe mai multe etichete (am acest obicei de a citi toate ingredientele unui produs), m-am întros acasă fără nimic pentru a doua zi, am pus la aburi 2 cartofi, am ras o sfeclă și un morcov și….gata pachețelul. Ideea este că magazinele sunt pline de produse de post, însă din păcate cea mai mare parte din ele sunt extrem de nesănătoase, iar regele lor este…da…pateul vegetal…o pastă din soia, apă, ulei ieftin, eventual hidrogenat și mulți agenți de îngroșare, potențiatori de aromă și gust, presărată ici-colo cu niște rămășițe infime de legume sau ierburi (cică pentru aromă). Ca să nu mai pierdeți vremea prin supermarketuri încercând să găsiți ceva cât de cât sănătos, mai bine vă rupeți 10-15 minute din timpul vostru (nu aveți nevoie de mai mult),  pentru a pregăti acest pateu delicios. Credeți-mă! Nu îl veți face numai o dată.

Cam aceasta ar fi lista mea de propuneri de rețete de post, luând în calcul exclusiv preferințele personale. Mai multe rețete de post o să găsiți pe acest blog în secțiunea mâncăruri de post.

Lista rămâne deschisă și chiar mi-ar plăcea să aud și alte propuneri, aici, sau pe pagina de facebook.

 

Sursa foto pt imaginea de la începutul articolului: www.gpb.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *