Tort cu cremă de zahăr ars

Cum bănuiesc că v-ați apucat deja (probabil ați și terminat) să pregătiți pască, cozonaci, drob, ouă roșii, vă propun altceva. Eu anul acesta, pe lângă pască, am pregătit pentru desert și un tort cu cremă de zahar ars, ornat evident în spiritul sărbătorii. Nu sunt eu maestra în ornat prăjituri, așa ca m-am ajutat cu câteva ousoare de ciocolata. Dar să vă spun cum am făcut tortul. Am căutat mai multe rețete, însă așa mi se pare cel mai simplu.

Ingrediente pentru crema de zahăr ars:

  • 1 l de lapte;
  • 11 linguri de zahăr;
  • 8 ouă.

Ingredinete pentru blat:

  • 3 ouă;
  • 4 linguri de zahăr;
  • făină cât cumprinde;
  • 1 plic praf de copt.

Spun “făină cât cuprinde” pentru ca nu am cântărit cantitatea și de obicei când fac chec sau pandișpan nu o fac, pentru ca întotdeauna consistența aluatului diferă in funcție de cât de mari au fost ouăle sau de tipul și calitatea făinii.

1. 5 linguri de zahăr se pun la topit într-un vas rotund, același pe care îl com folosi la coacerea tortului. După ce zahărul s-a topit complet, se ia vasul de pe foc și se învârte in mâna astfel încât zahărul topit să acopere tot fundul vasului și pereții, până la înălțimea de 3-4 cm.

2. Se amestecă restul ingredientelor pentru cremă si se toarnă in vasul cu zahărul topit, apoi se introduce la cuptor, la foc mic. Acum vasul se poate pune într-o tavă cu apă, sau nu. Eu vă spun ca nu am făcut acest lucru niciodată și nici mama mea nu o făcea. Crems noastră de zahăr ars a ieșit totuși netedă și fina. Daca mai are vreun mic gol de aer, acest lucru nu m-a dernajat vreodată. Deci dacă doriți, unele rețete specifică faptul ca se pune la cuptor in tavă cu apă.

3. Cât timp crema de zahăr ars se coace puțin, pregătim aluatul pentru blatul de tort, adică un pandișpan. Albușurile de la cele 3 ouă se bat spumă cu zahărul, apoi se adaugă gălbenușurile. Peste această spumă se adaugă făina amestecată cu praful de copt, câte o lingură, amestecand de jos in sus, ușor, cu o lingură de lemn. Adăugați făină până obțineți un aluat fluid, dar care nu mai este atât de spumos.

4. După ce crema de zahăr ars a început să “se lege”, se scoate din cuptor și se toarna deasupra pandișpanul, apoi se introduce din nou la cuptor.

5. Se mai lasă la cuptor până și pandișpanul se coace și devine ușor rumenit deasupa, iar pe pereții vasului se observă ca și crema de zahăr ars a devenit maronie și bine legată.

6. Se scoate vasul din cuptor, și atenție…se lasă în pace. Până când este complet racit. Dacă încercați să răsturnați tortul cât este încă fierbinte, cel mai probabil se va rupe.

7. După ce tortul s-a răcit complet, se răstoarnă cu grijă pe un platou cu marginile ușor ridicate, pentru ca altfel tot sucul de la crema de zahăr ars se va scurge pe lângă vas.

8. După ce ați reușit să răsturnați tortul și acesta este bine răcit, se ornează cu frișcă, ciocolată albă sau neagră, fructe sau orice altceva va mai trece prin cap.

Eu am pus deasupa ciocolată albă topită, nucă de cocos și oușoare  mici din ciocolată cu lapte.

Sper să vă folosească această rețetă acum sau cu alte ocazii. Pofta mare și să va reușeasca tot ce gătiți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *