La mulți ani, Cultură Națională!

Astăzi este ziua ta, Cultură Națională și astăzi îmi pun 3 întrebări: ce înseamnă numele tău, ce sărbătorim noi și de ce tocmai astăzi?

Vă invit pe toți să vă puneți aceleași întrebări și să încercăm să găsim niște răspunsuri mai puțin superficiale. Astăzi facebook-ul abundă de “omagii” aduse lui Mihai Eminescu, de imagini cu el, de citate profunde, de poezii “trântite” de fiecare, după cum s-a priceput mai bine să dea copy-paste. Fără să dețin un televizor, știu deja cum vor suna știrile de astăzi. În reportaje se va vorbi despre cât de important a fost poetul nostru național, despre cum ziua în care s-a născut, a fost aleasă, în semn de apreciere, ca zi a Culturii Naționale, după care vor urma clasicele întrebări adresate oamenilor din stradă: “Știi cine a fost Mihai Eminescu?”, “Știi o poezie de Mihai Eminescu?”, “Poți să îmi reciți câteva versuri?”, “Știi ce zi este astăzi?”, la care oamenii aleși dintr-un eșantion reprezentativ (despre care reporterii nu știu ce înseamnă, neavând probabil noțiuni elementare de statistică), vor răspunde: “Nu știu, că nu sunt din București”, “Cățeluș cu părul creț”, “A fost odata ca-n povești, o fată și-un băiat” sau “Ziua lu’ bunicu'”. Apoi reporterii își vor da ochii peste cap spunând că nu este posibil un asemenea nivel de incultură, deși ei înșiși nu vor recunoaște că la unele întrebări, dacă nu îl întrebau pe Google înainte, nu știau răspunsul. Cei care vor vedea știrile se vor minuna și vor spune că nu se poate să fim un popor atât de prost, de incult etc., vor trimite link-uri pe facebook cu acele reportaje, se vor amuza și vor avea subiect de discuție cel puțin o săptămână.

Eventual, după acest tip de reportaje, vor urma cele referitoare la amănuntele picante din viața lui, despre povestea de dragoste și așa mai departe. Apoi probabil vor aminti de moartea lui și de presupusele lui probleme psihice. Și în acest mod vom aduce, ca în fiecare an, un omagiu acestei zile, precum și poetului nostru. În acest mod, munca mass-media pentru a își atinge scopurile merge înainte:

  • se discrediteză orice formă de patriotism, inducând ideea falsă că suntem un “popor de proști”;
  • se omit informații importante, cum ar fi că geniul nostru a fost un creștin ortodox, astfel încât să nu apară întrebarea “daca un geniu pe care nu îl contestă nimeni a fost un convins creștin ortodox, înseamnă că poate există totuși un adevăr în această credință, nu?”;
  • se dă “de rumegat” audienței prin știri fără importanță, pentru a nu lăsa creierului timp să gândească și să își dea seama de adevăratele intenții;
  • se dezinformează, preluându-se ideea despre nebunia lui Eminescu, lansată de cei care i-au dorit sfârșitul. De ce? Pentru că în el și în opera lui s-au regăsit cele mai deranjante și periculoase sentimente: de patriotism și de credință.

Eu aș zice să procedăm așa: nu numai să ne amintim că Eminescu a scris poezii, ci să încercăm să respectăm și ceea ce a încercat să transmită prin opera lui. Iar printr-o simplă frunzărire cu ceva mai multă atenție a unei cărți cu versuri sau proză de Mihai Eminescu, ne vom da seama că mesajul este transmis din mintea si inima unui om cu un profund spirit național și cu o credință puternică.

Cum ar fi, ca din respect pentru el, să încercăm să redescoperim și noi aceste două sentimente?

Cum ar fi să nu mai plecăm urechea la toți cei care ne scot în față numai aspectele negative ale țării noastre, pe care le compară cu singurele aspecte pozitive întâlnite în alte țări? Să nu mai generalizăm, pentru că fiecare pădure are uscăciunile ei și dacă un cutare din cutare sat nu știe de Eminescu, nu înseamnă că suntem un popor de inculți, dacă un medic este prins pe picior greșit, nu înseamnă că întreg sistemul de sănătate este unul jalnic și corupt, dacă cineva a furat/ ucis/ violat/ s-a sinucis nu înseamnă că suntem un popor de hoți/ ucigași/ violatori/ sinucigași, daca un bețiv este filmat la cârciuma nu înseamnă că suntem un popor de alcoolici, dacă un preot a pretins mai mulți bani decât se credea că este nevoie, nu înseamnă că sunt toți preoții niște șpăgari…și exemplele pot continua.

Cum ar fi să încercăm să gândim cu propria noastră minte, să ne ascultăm conștiința, și să nu mai preluăm informații fără să verificăm dacă sunt adevărate și fără să avem certitudinea că nu au fost interpretate greșit sau trunchiate, pentru a ascunde adevărul?

Cum ar fi să nu mai repetăm sloganuri antinaționale și anticreștine și să încercăm să ne dăm seama de intențiile adevărate ale celor care le lansează?

Cum ar fi să căutăm exemplele pozitive, în toate domeniile, și să nu mai facem cunoscute numai pe cele negative? Sunt sigură că în toată țara asta se găsesc destui medici pricepuți și cinstiți, tineri deștepți, preoți devotați și în general, oameni valoroși.

Cum ar fi să ne lăudăm noi, românii, cu frumusețea și bogățiile țării noastre mai mult decât o fac străinii?

Cultura Națională cred că înseamnă nu numai Eminescu, ci și toate valorile pe care le are și le-a avut acest neam, toți intelectualii, preoții (da, preoții, niște valori!), toate tradițiile, obiceiurile, identitatea noastră națională. Astăzi le sărbătorim pe toate și merită respectate nu numai astăzi, ci în toate zilele, prin faptele noastre. De ce azi? Astăzi este ziua în care Eminescu s-a născut, lucru știut de majoritatea, dar daca am hotărât că este atât de important pentru noi încât ziua în care el a fost dat acestui neam să fie ziua Culturii Naționale, ar fi frumos din partea noastră să îi și respectăm viața, convingerile, sentimentele, credința.

Astăzi, de Ziua Culturii Naționale, eu vă urez să fiți înțelepți, să judecați drept, să căutați mereu adevărul, să respectați pe cel care a fost Mihai Eminescu! Iar tu, Cultură Națională, să păstrezi în tine pe toți cei care te-au format!

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *